Backstage – Pári Határvölgy – Dámbarcogás – Óbíródi Vadászház: a GYULAJ Zrt. Tamási Erdészetében forgattunk

Szeptember második felétől, az addig békésen megférő bikák már nem tűrik egymást, megkezdődik a dámszarvasok násza, a „barcogás”. Októberre már a korosabb bikák elfoglalták a kikapart barcogóteknőiket, a fiatalabb bikák pedig a barcogóhely környékén várakoznak, hogy tehénhez jussanak.

Dámbarcogás

Szeptember második felétől, az addig békésen megférő bikák már nem tűrik egymást, megkezdődik a dámszarvasok násza, a „barcogás”. Októberre már a korosabb bikák elfoglalták a kikapart barcogóteknőiket, a fiatalabb bikák pedig a barcogóhely környékén várakoznak, hogy tehénhez jussanak  (fotó: Turóczi Anett)

Szerettük volna bemutatni Nézőinknek, hogy mi történik ilyenkor a “dámos” erdőkben, ezért október elején, egy igazi esős őszi nap hajnalán Tamási felé vette az irányt a HAZAI VADÁSZ stábja. Először a GYULAJ Zrt. kezelésében lévő Pári Határvölgybe indultunk Gálos Csaba vadászati ágazatvezető szervezésében.

Szerettük volna bemutatni Nézőinknek, hogy mi történik ilyenkor a "dámos" erdőkben

Szerettük volna bemutatni Nézőinknek, hogy mi történik ilyenkor a “dámos” erdőkben – 1

Alig kanyarodtunk le a közútról a sáros erdei útra, máris feltűnt – a terepjáró zajától megriadt – néhány távolodó dámszarvas. Hamar “leparkoltuk” a járművet egy ösvény-út elágazásánál, és halkan, libasorban elindultunk egy leskosár felé. Az ösvényről korábban eltávolított ágak, levelek nem hagytak lépésünk nyomán a dámok számára gyanús zajokat, puha erdei földön araszoltunk előre.

liba

Hamar “leparkoltuk” a járművet egy ösvény-út elágazásánál, és halkan, libasorban elindultunk egy leskosár felé. Az ösvényről korábban eltávolított ágak, levelek nem hagytak lépésünk nyomán a dámok számára gyanús zajokat, puha erdei földön araszoltunk előre

Az eredményes “élő filmanyag” megszerzése érdekében kettéosztottuk a stábot. Operatőrünk a leskosárnál maradt, némi asszisztenciával, míg csapatunk fotós része egy ígéretes völgy felé tartott.

Szerettük volna bemutatni Nézőinknek, hogy mi történik ilyenkor a "dámos" erdőkben - 2

Szerettük volna bemutatni Nézőinknek, hogy mi történik ilyenkor a “dámos” erdőkben – 2

A társak eltűnése után először hatalmas csend borult ránk, majd élesen hasított bele – jobbról és balról, elölről és hátulról – a dámok   jellegzetes “barcogó” hangja. A kamerákat gyorsan “csendes” üzemmódba kapcsoltuk, és a torkunkban dobogó szívvel figyeltük körülöttünk az erdőt. Izgalmas bújócska vette kezdetét! Megpillantani egy-egy barcogó hang tulajdonosát, majd élesre állítani az objektíveket, és felvenni a mozgását: ez volt a cél!

Megpillantani egy-egy barcogó hang tulajdonosát, majd élesre állítani az objektíveket, és felvenni a mozgását: ez volt a cél! - EZ A FOTÓ NEM ILYEN!

Megpillantani egy-egy barcogó hang tulajdonosát, majd élesre állítani az objektíveket, és felvenni a mozgását: ez volt a cél! – EZ A FOTÓ NEM ILYEN!

ababab

A társak eltűnése után először hatalmas csend borult ránk, majd élesen hasított bele – jobbról és balról, elölről és hátulról – a dámok   jellegzetes “barcogó” hangja. A kamerákat gyorsan “csendes” üzemmódba kapcsoltuk, és a torkunkban dobogó szívvel figyeltük körülöttünk az erdőt

A Pári Határvölgy dámszarvasai mintha tudták volna, hogy mit akarunk. Az eleredő, majd szitáló, végül megálló esőben sorban tiszteletüket tették stábunk közvetlen közelében. Késő délelőttre lassan elhalkult az erdő, így vezetőnk – Gálos Csaba – összeterelte stábunkat, és kiértékelte a hajnali dámbarcogást.

Késő délelőttre lassan elhalkult az erdő, így vezetőnk - Gálos Csaba - összeterelte stábunkat, és kiértékelte a hajnali dámbarcogást

Késő délelőttre lassan elhalkult az erdő, így vezetőnk – Gálos Csaba – összeterelte stábunkat, és kiértékelte a hajnali dámbarcogást

Bár az esős órák kissé visszafogták a szarvasokat, de így sem volt okunk a panaszra, mert sok izgalmas percet tudtunk rögzíteni, mind kamerával, mind pedig fényképezőgéppel egyaránt.

Bár az esős órák kissé visszafogták a szarvasokat, de így sem volt okunk a panaszra, mert sok izgalmas percet tudtunk rögzíteni, mind kamerával, mind pedig fényképezőgéppel egyaránt

Bár az esős órák kissé visszafogták a szarvasokat, de így sem volt okunk a panaszra, mert sok izgalmas percet tudtunk rögzíteni, mind kamerával, mind pedig fényképezőgéppel egyaránt   ( fotó: Turóczi Anett )

Újra terepjáróba szálltunk és a következő úti cél irányába fordultunk, hiszen Óbíródon a Tamási Erdészet munkatársai már vártak minket.

Újra terepjáróba szálltunk és a következő úti cél irányába fordultunk, hiszen Óbíródon a Tamási Erdészet munkatársai már vártak minket

Újra terepjáróba szálltunk és a következő úti cél irányába fordultunk, hiszen Óbíródon a Tamási Erdészet munkatársai már vártak minket

A vadászház alatt a reggel frissen elejtett dámbikákból készült teríték fogadta a stábot.

A vadászház alatt a szerda reggeli frissen elejtett dámbikákból készült teríték fogadta a stábot

A vadászház alatt a reggel frissen elejtett dámbikákból készült teríték fogadta a stábot   ( fotó: Turóczi Anett )

Így kézenfekvő témaként Király Attila kerületvezető vadászt faggattuk az időszakban ugyancsak megszaporodó munkájáról, az utánkeresés  nehézségeiről, szépségéről.

Király Attila kerületvezető vadászt faggattuk az időszakban ugyancsak megszaporodó munkájáról, az utánkeresés  nehézségeiről, szépségéről

Király Attila kerületvezető vadászt faggattuk az időszakban ugyancsak megszaporodó munkájáról, az utánkeresés nehézségeiről, szépségéről  – 1  ( fotó: Turóczi Anett )

Király Attila kerületvezető vadászt faggattuk az időszakban ugyancsak megszaporodó munkájáról, az utánkeresés nehézségeiről, szépségéről  - 2  ( fotó: Turóczi Anett )

Király Attila kerületvezető vadászt faggattuk az időszakban ugyancsak megszaporodó munkájáról, az utánkeresés nehézségeiről, szépségéről – 2  ( fotó: Turóczi Anett )

Majd a vadgazdálkodás eredményeiről, az időjárás dámszarvasokra gyakorolt hatásáról, a Tamási Erdészetben zajló munkákról beszélgettünk Palánki Gábor erdészetvezetővel. Az újra beindult eső ugyan megzavarta a stáb munkáját, de sikerült gyorsan minden létező elektromos felszerelésünket vízhatlan ponyvával bevonnunk, így az interjút tovább tudtuk folytatni.

A vadgazdálkodás eredményeiről, az időjárás dámszarvasokra gyakorolt hatásáról, a Tamási Erdészetben zajló munkákról beszélgettünk Palánki Gábor erdészetvezetővel

A vadgazdálkodás eredményeiről, az időjárás dámszarvasokra gyakorolt hatásáról, a Tamási Erdészetben zajló munkákról beszélgettünk Palánki Gábor erdészetvezetővel   ( fotó: Turóczi Anett )

Az Óbíródi Vadászház újkori történelmébe, a vadászati turizmus és a vadászház-vadászházi gasztronómiába Zsoldos Lajos idegenforgalmi ágazatvezető és vadászházvezető vezette be a stábot. Kiemelte, hogy bár a vadászati idény megindulása jelentős vendégszám növekedéssel járt területükön, a természetjáró és természetet szerető vendégek számára is egész évben nyitva állnak a vadászházak, sőt a GYULAJ Zrt. kezelésében működő horgásztanyák is.

Az Óbíródi Vadászház újkori történelmébe, a vadászati turizmus és a vadászház-vadászházi gasztronómiába Zsoldos Lajos idegenforgalmi ágazatvezető és vadászházvezető vezette be a stábot

Az Óbíródi Vadászház újkori történelmébe, a vadászati turizmus és a vadászház-vadászházi gasztronómiába Zsoldos Lajos idegenforgalmi ágazatvezető és vadászházvezető vezette be a stábot  ( fotó: Turóczi Anett )

Érdekes történetekkel is fűszerezte mondandóját, amelyekből megismerhettünk – így Nézőink is! – az Óbíródi Vadászházban megszállt, és a környéken vadászott több híres, történelmi személyiséget is.

Életképek:

Csak, hogy tudd: a dámszarvasok hazájában vagy!

Csak, hogy tudd: a dámszarvasok hazájában vagy!  ( fotó: Turóczi Anett )

Figyelem! Forog!

Figyelem! Forog!  ( fotó: Turóczi Anett )

( fotó:Turóczi Anett )

( fotó:Turóczi Anett )

Életre szóló barátság

Életre szóló barátság ( fotó: Turóczi Anett )

adadad

Susogó lombok

Ki mondta, hogy a harkály nem szorgalmas?

Ki mondta, hogy a harkály nem szorgalmas?

A filmblokkot Nézőink a Hazai Vadász TV Magazin következő műsorában láthatják, október 27-én, délelőtt 11 órától, az ECHO TV csatornán!

www.echotv.hu

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

(szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ, fotók: Turóczi Anett )