Évi 20 milliárd forint bevételt hoz a vadgazdálkodás

A magyar vadászati ágazatnak éves szinten több mint 20 milliárd forint a bevétele, az ország területén mintegy 1400 vadászatra jogosult társaság gazdálkodik, a vadászterületek átlagos nagysága több mint 6 és fél ezer hektár – ismertette Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Bugyin az Országos vadgazdálkodási és vadkár konferencián pénteken.

Az első alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezésében zajló tanácskozáson mintegy 250 résztvevő – erdészek, gazdálkodók, vadászok – volt jelen. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a mezőgazdasági bizottság erdészeti albizottságának elnöke meghatározónak nevezte az ágazatot, és remélte, hogy a konferencia több fontos kérdés megtárgyalására ad lehetőséget, köztük az élőhelyek fejlesztésének lehetőségét a klímaváltozás idején. A kérdések közé sorolta azt is, hogy rendelkezik-e az ország megfelelő számú szakemberrel ezen a területen. Megerősített: jogalkotóként készek arra, hogy a szakmával érdemi együttműködést folytassanak.

A vadászható nagyvadfajok hasznosítási adatai évek óta bővülnek, ez az elmúlt évben is folytatódott. A tavalyi 400 ezer közeli nagyvadteríték minden idők legmagasabb értéke, a becsült adatok szerint ez a trend folytatódik

A vadászható nagyvadfajok hasznosítási adatai évek óta bővülnek, ez az elmúlt évben is folytatódott. A tavalyi 400 ezer közeli nagyvadteríték minden idők legmagasabb értéke, a becsült adatok szerint ez a trend folytatódik

Győrffy Balázs elmondta, az elmúlt évben 3600 fő hivatásos vadász állt alkalmazásban a vadászatra jogosult társaságoknál. Bár az erdészek, a mezőgazdasági termelők, a nemzeti parkok és a vadászok céljai sokszor nem egyeznek, működésük során vannak olyan részterületek, amelyeken az együttműködés mind a négy szakmának kedvez. Ezért az együttműködést tovább kell építeni, illetve fejleszteni – tette hozzá.

Az elnök kiemelte: a vadászható nagyvadfajok hasznosítási adatai évek óta bővülnek, ez az elmúlt évben is folytatódott. A tavalyi 400 ezer közeli nagyvadteríték minden idők legmagasabb értéke, a becsült adatok szerint ez a trend folytatódik. Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy a NAK fontosnak tartja a közös gondolkodást, és erősítené a közös munkát a jogalkotóval és a szakigazgatással, illetve szorosabb kapcsolatot akar kialakítani a vadászkamarával és az Erdészeti Tudományos Intézettel is.
Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) ügyvezető elnöke beszédében tolmácsolta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az OMVV elnökének üdvözletét és köszönetét a NAK-nak a rendezvény megszervezésért.
Közölte, a következő hónapokban revízió alá kerül a vadászati törvény, ezért is fontos a konferencia megrendezése.

( szöveg: MTI, fotó: Turóczi Anett )