Életbe lépett az új Büntető Törvénykönyv

Július 1-től hatályos a 2012. évi Büntető Törvénykönyvről szóló C. törvény, melynek XXIII. fejezete a környezet és a természet elleni bűncselekményekről rendelkezik. A 245. § alapján mostantól külön bűntettnek minősül az orvvadászat. A rabsickodásért akár három évet is kaphat az elkövető, aki:

gavel-and-paragraph-symbol_full

a) vadászterületen vadászatra való jogosultság nélkül, illetve idegen vadászterületen vadászként engedély nélkül vad elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez,

b) külön jogszabályban meghatározott, a vadfaj valamennyi egyedére kiterjedő vadászati tilalmi idő hatálya alá eső vadfaj egyedét ejti vagy fogja el,

c) külön jogszabályban meghatározott tiltott vadászati eszközzel, tiltott vadászati módon vagy kíméleti területen vad, illetve fokozottan védett vagy védett gerinces állat elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez.

Emellett a 253. § szerint „A környezetkárosítás, a természetkárosítás, az orvvadászat, az orvhalászat, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és a tiltott állatviadal szervezése elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.”