Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2013.06.23-i adás

Az árvízi helytállásról / XV.Szarvasbőgő Európa Bajnokság / „Vadászat objektívvel” – Természetfotó Kiállítás / Ízelítő a II. Magyar – Arab Solymász Találkozóról /  „Umzingeli, az álmodó vadász” – Egy rendhagyó könyvbemutató  / Ízelítő a Vadászati Kultúra Napja rendezvényről

 

Az árvízi helytállásról

árvíz - HM VERGA

A HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. a társadalmi felelősségvállalás tudatában úgy érezte, hogy erkölcsi kötelessége felajánlani segítségét a dunai árvízi védekezésben. Fontosnak érezte a segítségnyújtást annak ellenére, hogy az erdőgazdaság üzemi területe nem a Duna mentén helyezkedik el. Június hetedikén hajnalban három nagyteljesítményű tehergépjármű kíséretében 45 fizikai munkás indult segíteni a Szigetközbe, másnap reggel pedig a HM VERGA Zrt. felső vezetése, valamint a mérnöki állomány, összesen mintegy 30 személy vett részt az árvízi védekezésben.

 

XV. Szarvasbőgő Európa Bajnokság

SzarvasbőgőMájus 24-26. között a csehországi Lysa nad Labemben rendezték a XV. Szarvasbőgő Európa-Bajnokságot, amelyen a magyar csapat egyetlen ponttal maradt le a harmadik helyről, míg az ötödik helyen „célba csapó” Molnár Renátónak éppen a duplája, azaz két egység hiányzott a bronzéremhez. A Cseh Vadászszövetség megalakulásának 90. évfordulója alkalmából szervezett kontinensviadalt a Natura Viva címet viselő nemzetközi vadászati szakkiállítás és vásár kísérőprogramjaként tartották meg.

_MG_7344Az ezúttal számunkra aranyat nem hozó, kiadós májusi eső ellenére maga a verseny rengeteg nézőt vonzott, így a tíz országból érkező harminc bőgő teltházas csarnokban mutathatta be színpadi produkcióját. Az eredmények javarészt a várakozásoknak megfelelően alakultak. A szinte verhetetlennek tűnő hazai versenyző, Ján Bratník, aki az előző két EB-n sem talált legyőzőre, bezsebelte a negyedik bajnoki címét. A lengyel Andrzej Misiak második helye sem számított meglepetésnek. A szerb Zoran Andrasev harmadik pozíciójára azonban még talán ő maga sem számított.

_DSC0350A négy versenyszámot, a fiatal keresőbika, a csapatbika, majd két rivalizáló agancsár, végül a harcra hívó bika hangjának utánzását követően a csapatverseny is eldőlt. A lengyelek mögött a szlovákok és a csehek végeztek, míg negyedikként hazánk – Homolya Károly, Kasper Máté, Molnár Renátó összetételű – „csikócsapatát” hirdette ki a műsorvezető.

A kifogástalanul szervezett versenyt lezáró gálavacsorán – a szokásoknak megfelelően – a következő EB helyszínére is fény derült, sőt, a delegációvezetők bejelentése alapján az is tudható, hogy utána hol adnak randevút egymásnak a bikaimitátorok.

MOLNAR_HOMOLYA_KASPERA XVI. összevetésre már csak kilenc hónapot kell várni, jövő februárban tudniillik Salzburgban, a Hohe Jagd kiállítás keretében rendezik meg a hagyományos versenyt. Rá egy esztendőre, 2015-ben Belorussziában, 2016-ban pedig – a bőgőválogatott menedzselését ellátó és támogatását évek óta biztosító Vadászati Kulturális Egyesület létrehozásának 25., jubileumi évfordulóján – Magyarországon találkoznak egymással a földrész legjobb szarvasbőgői.

 

Vadászat objektívvel” – Természetfotó Kiállítás

IMG_1174Egy májusi szombat délután, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum bejáratánál megszólaltak a vadászkürtök, és ezzel kezdetét vette a „Vadászat objektívvel” – Természetfotó Kiállítás megnyitója. A VadászKamara kürtegyüttes előadása nagy sikert aratott mind a Kiállításra igyekvők, mind a Vajdahunyadvárba látogatók körében, és kitűnő indítást adott a rendhagyó eseményhez.

A megnyitót követő diaporáma show, az egyedi hangulatú elektromos hegedű előadás, a boltíves falak látványa együttesen egyedi hangulatot teremtett. A múzeumi trófeák között elhelyezett, keretes vászonra feldolgozott képek fő SAM_2297témája volt a nagyvadak, és környezetük.

Kíváncsiak voltunk, hogyan kezdték az alkotók természetfotós pályafutásukat, miként készült egy-egy nagyvadas képük, és hogy milyen napjainkban munka kapcsolatuk az erdészekkel, a vadászokkal.

A kiállítás megnyitójára érkezett közönség tetszésnyilvánítása is igazolta, hogy Berényi Csaba, Fekete Orsolya, és Mráz Edina természetfotói egyedi szellemiségűek, és olyan maradandó kulturális értékeket képviselnek, amelyek együttes mondanivalója igényli a hasonló kiállításokat.

 

Ízelítő a II. Magyar – Arab Solymász Találkozóról

IMG_1495Május 25-én a HAZAI VADÁSZ TV Magazin csapata aII. Magyar – Arab Solymász Találkozó-ra látogatott el. A programok Budapesten, Hévízen, Sümegen és Nagypáliban zajlottak.Ez utóbb helyen stábunk nemcsak a rendezvényen, hanem a községben is forgatott. Elvarázsolt minket ez a zalai dombok között fekvő, 485 lelkes település! Az itt élő emberek szorgalma, igyekezete és lokálpatriotizmusa tükröződik lakóhelyükön is, bármerre jártunk tisztaságot, rendet és fejlődést tapasztaltunk.

IMG_1452A tavalyi, sikeres első Solymász Találkozó jó hírének köszönhetően kétszer annyi külföldi vendég jött el Nagypáliba, Tunéziából, Líbia, Szaúd-Arábiából, Szudánból, és Törökországból. A szervezők – a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, a Magyar Solymász Egyesület és Nagypáli Község Önkormányzata – egy magas színvonalú és tartalmas rendezvényt produkáltak, melyben egymást váltogatták a programok. Agárfuttatás, sólyom repítés, vadászati bemutató, jurta tábor, kézműves kiállítás, ökotermék vásár, íjászbemutató, harci játékok, állatbemutató és vadász előadások “vonzották” a látogatókat. A II. Magyar – Arab Solymász Találkozóról készített részletes tudósításunkat hamarosan láthatják Nézőink, itt a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban!

 

Umzingeli, az álmodó vadász” – Egy rendhagyó könyvbemutató

umzingeli_boritoMájus 28-án, délután ismert közéleti személyiségek, politikusok, diplomaták és vadászok töltötték meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meglehetősen impozáns, II. János Pálról elnevezett dísztermének széksorait, hogy együtt köszöntsék a Nimród gondozásában újonnan megjelent „Umzingeli, az álmodó vadász” című könyv szerzőjét, a dél-afrikai magyar nagykövetség gazdasági igazgatóját, az elsőkönyves Józsa Fábiánt.

A kötetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke méltatta, kiemelve, hogy az urbanizáció miatt Zuluvadászellenessé váló társadalmi csoportok számára fontos üzenet ez a könyv, amely megmutatja a vadászat lényegét. A vadászat alapvető filozófiáját és etikai részét úgy fogalmazta meg az író, hogy azt egy átlagolvasó is megérti. A könyv nyelvezetéről megjegyezte, hogy a történetben mindennapi, ha úgy tetszik, „pesties” kifejezések is szerepelnek, ami azt az érzést kelti, hogy mi magunk vagyunk a főhősök, többi között az a fiatal zulu vadász, akiről maga a történet szól.

Józsa Fábián a gondolatébresztő könyvismertetés, valamint a meleg hangvételű köszöntők után elmondta, hogy a regény megírásakor elsősorban a vadászattal kapcsolatos erkölcsi kérdések hiteles megrajzolása inspirálta, ugyanakkor szerette volna bemutatni a zulu nép elképesztően gazdag néprajzát, illetőleg hiedelemvilágát is.

 

Ízelítő a Vadászati Kultúra Napja rendezvényről

IMG_1533A Vadászati Kulturális Egyesület június első napján, a Bakony kapujában, Várpalotán tartotta meg éves főrendezvényét, „Vadászati Kultúra Napja” címmel, amelyhez a város önkormányzatán, mint társrendezőn kívül csatlakozott az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei Területi Szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bányász Horgász Egyesület, illetőleg a koronglövő versenynek otthont adó Hétházpusztai Hunyadi Mátyás Vadásztársaság, valamint főtámogatóként a Bakonyerdő és a HM VERGA Zrt.

IMG_1601A nagyszabású rendezvényen a szokásos programokon – trófea- és élőhelyi kiállítás; főzőcsapatok vetélkedése; Bársony István Országos Ifjúsági Prózamondó Verseny; kirakodó vásár; kürtös-, kutyás- és solymászbemutató – mellett újdonságot jelentett a történelmi vadászruha bemutató, az ifjúsági vadhívó verseny, illetőleg a vár Thury György termében még egy hónapig látogatható vadász-képzőművészeti tárlat, melyet a Muray-Galéria rendezett be.A rendezvény keretein belül került sor az Országos Szarvasbőgő Bajnokság 2013. évi viadalára is, melyen Kasper Máté győzedelmeskedett, megelőzve a testvérét, Kasper Áront, valamint Molnár Renátót.

IMG_1530A délutánra esőssé váló időjárás ellenére idén is sokan látogattak ki a rendezvényre, nem véletlen tehát, hogy a hal- és vadspecialitásokat készítő főzőcsapatok által felkínált összes, mintegy kétezer adag étel elfogyott…

A Vadászati Kultúra Napjáról stábunk egy hosszabb, interjúkkal teletűzdelt tudósítást is készített, amelyet teljes terjedelmében a júliusi adásunkban láthatnak majd a Hazai Vadász nézői.

 

HAZAI VADÁSZ TV Magazin június 23-án, vasárnap 11 órakor, az ECHO TV csatornán!