Több volt a horgász és a zsákmány is a Tisza-tavon

Tavaly mintegy 20 százalékkal növekedett a Tisza-tavon horgászók száma és a tározóból kifogott halmennyiség is 2011-hez képest – közölte a vízkezelő Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hegedűs Gábor elmondta: a tó látogatottságát napi rendszerességgel vizsgálják, és az érdeklődés folyamatos növekedését tapasztalták.

IMG_8993

A bővülés 2012-ben mintegy 20 százalékos volt az előző évhez viszonyítva. Több mint 400 hazai településről, számos európai országból, sőt még az Egyesült Államokból is vonzott horgászokat a Tisza-tó – tette hozzá. Jelezte: az előzetes becslések a fogási eredmények hasonló arányú emelkedését vetítik előre a 2011. évi 120 ezer kilogramm összzsákmányhoz képest. A fogási naplók bejegyzései alapján a szákokba továbbra is ponty került a legnagyobb arányban. Sokan fogtak ragadozó halakat – elsősorban csukát, süllőt, harcsát és balint -, de sügérből is szép állomány van a tóban.

tp 027

A vezető beszámolt arról is, hogy az elmúlt évben 400 ezer előnevelt ragadozóivadék, 10 ezer kilogramm kétnyaras és 30 ezer kilogramm háromnyaras, fogható méretű pikkelyes ponty telepítésével pótolták, illetve gazdagították a halállományt.
Tevékenységük fontos része a halfauna megóvása, 2012-ben a társaság 11 fős halőri csoportja 25 ezernél több ellenőrzést végezett. Az elmúlt három év alatt sikerült jelentősen visszaszorítani a rapsicok kártételét – közölte. Tájékoztatása szerint a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. mára több tízmillió forintos gazdasági eredményt tud felmutatni.

( szöveg: www.echotv.hu  – képek: HAZAI HORGÁSZ )