Keressük meg együtt a legjobb horgászhelyeket! – Rod Hutchinsonnal

Azok a legszerencsésebb, és sokszor legsikeresebb pontyhorgászok, akik megtehetik, hogy a munkájuk mellett hétköznap is horgásznak. Életem legnagyobb részében – csali gyártóként – ebben a szerencsés helyzetben voltam!Ez azonban nem volt mindig így, és nem is ez a megszokott az átlag pontyhorgászok között. A szenvedélyes horgászok úgy próbálják szervezni az életüket, hogy saját feltételeik szerint tudjanak horgászni. Még akkor is, ha ez nem minden esetben lehetséges! Ha tehát az élet úgy hozza, hogy csak hétvégén tudunk horgászni, akkor meg kell tanuljuk, hogyan legyünk eredményesek a rövid, néhány nap alatt, sokszor nehéz körülmények között. De azért, hogy ez sikerüljön, lehet, hogy alapjaiban kell a horgász stílusunkon változtatnunk!

Sokszor alapjaiban kell a horgász stílusunkon változtatnunk!

Sokszor alapjaiban kell a horgász stílusunkon változtatnunk!

Meg kell keresni a legcsendesebb helyeket!

Mindannyian tudjuk, hogy horgászni akkor a legjobb, mikor a legkevesebb horgász van a parton. Hétvégére viszont, a zsúfoltság jellemző, és ezt tudnunk kell kezelni. Az általam ismert vizeken is, ha túl sok a bot a parton, akkor a halak szeretnek elbújni. Az akadókba, és a fenék legmélyebb gödreibe menekülnek. Megtalálnak minden növényzettel benőtt részt és búvóhelyet, csakhogy meneküljenek a kialakult helyzet elől. Ilyen helyzetben a horgászhelyünk kiválasztásánál ezt figyelembe kell vennünk. Mivel tehát a nyílt, könnyen meghorgászható vízterületről elvándorolnak a halak, keressük meg, és fedezzük fel a nyugodtabb részeket! Ezt az elméletet váltottam aprópénzre én is, amikor egy nyáron Anglia egyik legnagyobb hétvégi forgalmú horgászvízére látogattam el, és rengeteg pontyot fogtam. De hogyan? Egyszerűen csak megkerestem a legcsendesebb helyet a tavon. Erről szeretnék néhány gyakorlati tanácsot megosztani Önökkel!

Meg kell keresni a legcsendesebb helyeket!

Meg kell keresni a legcsendesebb helyeket!

A fonott zsinórok a legjobbak a meder feltérképezésére

Ha jobban belegondolunk, a part közeli részek a legtermészetesebb élelemtartó helyek a tavakon. Ez az oka annak, hogy a szigetek, és a padkák olyan sikeresek. Amikor a lejtő, vagy az emelkedő rész a part felől „érkezik”, ott van az a pont ahol az élelem összegyűlik. A horgász helyünk kiválasztása, és tanulmányozása ugyanolyan fontos a hétvégi horgászatok esetében is, mint normál helyzetekben. Sok embernél az a hiba, hogy az ismeretlen vízre olyan hozzáállással megy horgászni, hogy – mivel nem ismeri, és kevés az idő – úgysem fog majd semmit. Pedig a nyílt vízhez hasonlóan a part közeli részeken is megtalálhatóak azok a helyek, melyeket a halak előnyben részesítenek.

Keresnünk kell egy kavicsos részt, találni egy iszapos szakaszt, és komolyan át kell kutatnunk a vizet

Keresnünk kell egy kavicsos részt, találni egy iszapos szakaszt, és komolyan át kell kutatnunk a vizet

Mit kell keresnünk? A kavicsos, tiszta mezőket, mélyedéseket, padkákat, vízinövénnyel dúsan benőtt foltokat. Nagyon valószínű, hogy néhány, általunk ismert vízről csak azért terjedt el, hogy kevés hal van benne – és ezért gyengének tartott horgászvíz -, mert még senki sem fedezte fel a fogós helyeket rajta! Természetesen minél egyhangúbb egy víz, annál keményebben kell azon dolgoznunk, hogy foghassunk valamit. Keresnünk kell egy kavicsos részt, találni egy iszapos szakaszt, és komolyan át kell kutatnunk a vizet. A fonott zsinórok a legjobbak a meder feltérképezésére, mert minden egyes dolgot érezhetünk a behúzás közben. Tényleg minden információt „közvetít” nekünk, mivel nulla a relatív nyúlása.

Nagyon valószínű, hogy néhány, általunk ismert vízről csak azért terjedt el, hogy kevés hal van benne - és ezért gyengének tartott horgászvíz -, mert még senki sem fedezte fel a fogós helyeket rajta!

Nagyon valószínű, hogy néhány, általunk ismert vízről csak azért terjedt el, hogy kevés hal van benne – és ezért gyengének tartott horgászvíz -, mert még senki sem fedezte fel a fogós helyeket rajta!

Egy követendő példa

Ahogy már korábban említettem, a hétvégeken, amikor a vizek zsúfoltak, a halak valamiféle rejtekhely után néznek. Az is tapasztalati tény, hogy ott ahol megbújnak, nem feltétlenül táplálkoznak. Ugyanakkor ezeken a helyeken mégis könnyebben felveszik a felkínált csalit, mert biztonságban érzik magukat! Egy barátom, a hétvégére időzített túrája során a Savay – tó (Anglia) egy korábban kevéssé látogatott részén, a szélvízen kezdett el horgászni. Ugyanekkor, szinte valamennyi tavon „küzdő” horgász, a legismertebb helyeket, a fogósnak kikiáltott iszapos részeket „vallatta”. Miután észrevették, hogy a kevésbé favorizált helyen sorban fogja a szép pontyokat, a többiek is váltottak, és követték a példáját. Egy idő után – az egyre erősödő nyomásra reagálva -, a korábban „mellőzött” hely is túlhorgászottá vált, és a halak visszamentek a régi, általuk kedvelt iszapos részekre. A legtöbb vízen ugyanez történik, és a folyamat ismétlődik, újra meg újra!

Miután észrevették, hogy a kevésbé favorizált helyen sorban fogom a szép pontyokat, a többiek is váltottak, és követték a példámat

Miután észrevették, hogy a kevésbé favorizált helyen sorban fogom a szép pontyokat, a többiek is váltottak, és követték a példámat

Kísérletezzünk!

Egy másik hasznos tipp: tegyünk valami szokatlant, legfőképp a csalinkkal! Például, ha azt látjuk, hogy vizünkön a legtöbb horgász 50 – 60 méterre kemény bojlival horgászik, akkor próbálkozzunk puhább csalival, közvetlenül a part menti részeken. Higgyük el, a sikert nem adják ingyen! Érdemes a megszokott, általános módszerek, csalik helyett valami eredetivel „előrukkolnunk”, a kevésbé felkapott horgászhelyeken. Próbáljunk ki valami mást, valami szokatlant, kísérletezzünk! Használjunk különböző csalikat – a bojlinak sem kell feltétlenül kereknek lennie -, mindent érdemes kipróbálni. Egy extrém ötlet: néhány barátom, egy ismert horgásztavon, a juharfák előtti, partszéli vizet közönséges babbal meghorgászva, gyönyörű pontyokat fogott!

Próbáljunk ki valami mást, valami szokatlant, kísérletezzünk!

Próbáljunk ki valami mást, valami szokatlant, kísérletezzünk!

Mindig álljunk készen a helyváltoztatásra!

Ezzel nem azt akarom állítani, hogy egy kevésbé ismert hely ugyanolyan jó, mint a természetes választásunk. Az élet rendje, hogy vannak napok, amikor bizonyos helyek kétségtelenül jobbak a többinél. Ezért, ha hétvégén horgászunk, akkor bizony mobilnak kell lennünk. Ne úgy érkezzünk meg péntek este, hogy a teljes hétvégét egy felületesen kiválasztott helyen fogjuk eltölteni: bármi is történjen! Nézzünk körül egy kicsit! Néhány horgász csak péntek este horgászik, és szombat reggelre eltűnik, mert nem fogott semmit. Ne kövessük a példájukat! Mindig álljunk készen a helyváltoztatásra, és olyan óvatosan mozogjunk a vízen, és a vízparton, amennyire csak lehetséges. Több horgász ismerősöm rendkívül eredményes a túlzsúfolt vízen is. Érdemes megfigyelni őket! Először mindig körbesétálják a tavat mielőtt letelepednek, és mindig készek másik helyre menni másnap, ha az első választásuk nem hozza meg a sikert.

Amikor zsúfoltság van a tavon, mindig keressük meg a legnyugodtabb helyet!

Amikor zsúfoltság van a tavon, mindig keressük meg a legnyugodtabb helyet!

Amikor zsúfoltság van a tavon, mindig keressük meg a legnyugodtabb helyet!

Tehát Barátaim! Ha csak hétvégén van időnk horgászni, emlékezzünk, rengeteg módja van, hogy boldog emberként hagyjuk el a vizet vasárnap! Csupán kicsit keményebben kell dolgoznunk, kalandvágyóbbnak és fantáziadúsabbnak kell lennünk! Amikor zsúfoltság van a tavon, mindig keressük meg a legnyugodtabb helyet, mert könnyen lehet, hogy a ponty oda menekül a túlhorgászás zaja elől. Ha nem sikerül megtalálnunk, akkor is „jól járunk”, hiszen így lesz egy kifogásunk, hogy ezen a hétvégén miért maradt szárazon a matracunk.

( szöveg és képek: Rod Hutchinson )