A krill nemcsak a bálnák kedvence!

A tavasz már beköszöntött, a levegő és a víz hőmérséklete is emelkedni kezdett, így irány a vízpart! A horgászat színhelye a Nyíregyháza mellett található Verba tanya volt. A vízparton még nem indult be az élet, ám a víz felülete számos halmozgást jelzett, ami bizakodásra adott okot.

A horgászat színhelye a Nyíregyháza mellett található Verba tanya.

A horgászat színhelye a Nyíregyháza mellett található Verba tanya.

Ősszel és tavasszal a tavak letisztulnak, így mindenképp kerülni kell a nagyon élénk színű etetőanyagokat, mert ez az esetek többségben riasztóan hat a halakra. Az aromák lassabban, kisebb hatásfokkal terjednek a hideg közegben, amire szintén gondolni kell a keverék összeállításánál.
A krillre esett a választásom. Ezek az aprócska rákok nem csak a bálnák kedvencei! A ponty és keszegfélék is bolondulnak érte. A feldolgozott krill egyedi, rózsaszín-narancssárga színét karotenoid pigment eredményezi. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ásványi anyagokat, vitaminokat és Omega 3 olajat. Lássuk a pontos keveréket! Egy zacskó Bag’em Krill Seeker etetőanyaghoz adtam 50ml Marukyu SFA 450-et, amely egy extra töménységű krill kivonat.

Ez egy extra töménységű krill kivonat!

Ez egy extra töménységű krill kivonat!

Powergum-mal kombinált method kosár

Az ilyen, állati eredetű alkotóelemekből készült etetőanyagokat mindig lépcsősen vizezzük fel. Mindenképp pihentessük, mivel lassabban veszik fel a nedvességet, mint egy hagyományos, piskóta vagy zsemlemorzsa alapú keverék! Ha tehetem, előző este szoktam bekeverni, így garantáltan bevetésre kész állapotba kerül. Plusz előnye a módszernek, hogy nem azzal kezdődik a peca, hogy hideg vízben matatunk.

Kedvenc nyeletőfékes orsóm

Kedvenc nyeletőfékes orsóm

A felszerelés: 2 illetve 1 ¼ librás finom fenekező bot, nyeletőfékes orsó, 0,20-as főzsinór, 0,18-as előke. A szerelék Powergum-mal kombinált method kosárból állt, melynek forgójába csatlakozott a tíz centiméteres előke. 16-os PR36 és 12-es Drennan Barbless Carp Method horgokat használtam.

A szerelék Powergum-mal kombinált method kosárból áll

A szerelék Powergum-mal kombinált method kosárból áll

Az első hal mindjárt egy szebb példány!

A nagyobb horoghoz Bag’em Super Natural minibojlit fűztem, amely rendkívül intenzív halas illatú golyó. Válogatott hal és krill lisztből készül. A finomabb horogra egy igazán különleges csali, a Marukyu cég JPZ pelletje került.

Ez a csali a krill kivonatából készül

Ez a csali a krill kivonatából készül

Az emberi orr számára a nem éppen kellemes illatú csali – számos, a halak számára rendkívül attraktív élőlények, köztük a krill kivonatából – Crustacean névvel illetett masszából készül. Ezt a teljesen homogén anyagot, egy speciális eljárással teszik tökéletesen horogállóvá. Használhatjuk közvetlen a horogra tűzve, fűzve és szilikonkarikába bújtatva is! Etetőanyag a kosárban, csalizás, majd jöhetett a bedobás. Az első fél óra sajnos nem alakult túl mozgalmasan, egy talán beleúszást jelző pöccintésen kívül nem történt semmi.

 Két-három perc után sikerült megszákolni az első halat, amely egy tok volt

Két-három perc után sikerült megszákolni az első halat, amely egy tok volt

A harmadik dobás azonban már szerencsésnek bizonyult, mert alig állt be a szerelék, egy határozott kapásra lettem figyelmes. A botot kézbe véve komoly ellenállást éreztem: az első hal mindjárt egy szebb példány! Az apró horogra tűzött JPZ-re jött, így finoman fárasztottam. Két-három perc után sikerült megszákolni a jelentkezőt, amely egy tok volt.

A puha pelletre ezután egy compó jelentkezett...

A puha pelletre ezután egy compó jelentkezett…

... majd még egy

… majd még egy

A puha pelletre ezután két compó jelentkezett, mire az első ponty elhúzta a minibojlival csalizott szereléket.

Végre az első ponty elhúzta a minibojlival csalizott szereléket

Végre az első ponty elhúzta a minibojlival csalizott szereléket

Szinte egy időben húzták el a csalit a halak

Az egyre kellemesebb idő meghozta a halak kapókedvét is, sorra jöttek a kapások, de inkább a kisebb horog működött, ezért a másik boton is a minibojlit Tuffits-ra cseréltem.

Újabb tokhal díjazta igyekezetünket

Újabb tokhal díjazta igyekezetünket

A horgászat legemlékezetesebb fejezete akkor kezdődött, amikor szinte egy időben húzták el a csalit a halak. Egyik boton egy tok, másikon egy 9-es forma tükörponty! Sikerült mindkettőt megszákolni, majd matracra fektetni. Testvérem épp a fényképezőt állította be, én pedig a ponty fejét megemelve kihúztam alóla a merítő fejet. Több hiba összességeként a tükrös a manővert követően komótosan kiszánkózott a matracból, és a vízhez vezető egy métert mindenféle csapkodást, forgolódást mellőzve, természetes nyugodtsággal tette meg. Annyira hirtelen és olajozottan történt a dolog, hogy esélyem sem volt megfogni. Néhány kisípolandó szóval, és egy nagy nevetéssel sikerült nyugtázni az eseményt. Bíztam benne, hogy a horgászszerencse ismét rám mosolyog, és sikerül becsapni hasonlóan nagyon pontyot, de ez nem sikerült. Néhány darab 3-4 kilós bajuszos, egy tok, és egy tucat compó zárta a négy órás pecát.

( szöveg és képek: Tóth Milán )