Tarvágások veszélyeztetik a fajok sokszínűségét

A pénzéhes helyi hatóságok által engedélyezett tarvágások és gátépítések miatt számos állatfaj kipusztulhat a délkelet-ázsiai Mekong völgyében – írta Bangkokban ismertetett tanulmányában a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Angkor Wat in Cambodia

A WWF öt országról készített jelentést, amelyek területe összesen 98 millió hektárt tesz ki. Ennek a felületnek a felét jelenleg még erdő borítja, de Kambodzsában 1973 és 2009 között az erdők egyötödét irtották ki, míg Laoszban és Mianmarban csaknem egynegyedét, Thaiföldön és Vietnamban pedig 43 százalékát.

laosz_7

“A Mekong-vidék útelágazáshoz érkezett” – hangsúlyozta Peter Cutter, a WWF szakértője. “Az egyik út a fajok sokszínűségének csökkenéséhez és a nehezebb megélhetéshez vezet. De ha felelősen kezelik a természeti erőforrásokat, akkor a térség egészséges és virágzó jövőt biztosíthat az ott élőknek” – figyelmeztetett. Ha a fakitermelés üteme nem csökken, 2030-ra az erdővel borított területeknek már csak 14 százaléka marad annyira érintetlen állapotban, hogy biztosítsa a különféle fajok túlélését. A tigris-, elefánt- és szaolapopulációk száma már így is riasztóan csökkent a térségben.

714

A helyzetet tovább nehezíti, hogy sok természetvédelmi területen háborítatlanul működhetnek a vadorzók és az illegális fakitermelők, a helyi hatóságok pedig a területek ültetvényesítésével vagy kibányászásával próbálnak szert tenni egy kis extraprofitra.
A WWF a laoszi Xayaburi-gátat is bírálta. A szomszédos államok által is hevesen ellenzett építmény miatt nem tud elegendő mennyiségű hal felvándorolni a folyón, ami mintegy 60 millió ember megélhetését sodorja veszélybe.

( www.echotv.hu )