Pasztahorgászat

Nem én fedeztem fel a spanyolviaszt, így a horogpasztát sem. Csupán lépést tartok a fejlődéssel és nem utasítom el az új dolgokat. Sőt, ha lehet, tovább fejlesztem azokat, elkészítem a saját verziómat, ami esetenként még jobb is lehet. Így vagyok a horog pasztákkal is.

Rakósbotos paszta

Évek óta megtalálhatóak választékunkban a horogpaszták, azonban ezek lassú oldódású, feederes, bojlis horgászoknak való paszták. Bírják a dobást és vízbecsapódást, felgyúrhatók horogra, pasztakosárba, pelletre, bojlira. Azonban igazi gyors hatást – mely rakósbotos horgászatnál fontos – nem lehet velük elérni, pontosan a lassú oldódásuk miatt. Külföldön már több éve használnak gyors oldódású pasztákat rakósbotos horgászatoknál megdöbbentő eredményekkel, sőt pasztás versenyeket is rendeznek. A tavalyi évben vettem a fáradtságot és belemerültem a témába. Nem kevés munkával megalkottam saját rakósbotos pasztáimat, és kidolgoztam azok használatát. Az eredmények megdöbbentőek. Első versenyemen, amikor pasztát használtam, fölényesen nyertem: több, mint kétszeresét fogtam a második helyezett súlyának! Akkor is volt halam, amikor mások csak az úszót lesték. Aztán a többi versenyen is beigazolódni látszottak a paszta használatának előnyei. Később, amikor Laci barátomnak is elmondtam, hogyan kell használni, már nem volt egyértelmű a fölényem. Ekkor már inkább az aroma választásán múlott az első, vagy második hely. Most már ott tartunk, hogy a környék pontyos versenyein nem engedik használni a pasztát.

A paszta elkészítése

Ebben a cikkemben elsősorban a paszta használatát szeretném bemutatni. Annál is inkább, mert jövő évben több rakósbotos paszta is lesz a TOP MIX választékában és szeretném, ha addigra a használatával is tisztában lennének a rakósbottal pontyra vadászók.

A rakósbotos paszta különleges eljárással készül. Eredményességemet látva többen megpróbáltak otthon, etetőből hasonló anyagot barkácsolni maguknak, de igazi, jól működő pasztát nem tudtak felmutatni. Ez nem olyan, hogy „gyere kolbász, megeszlek!”

Gyártásnál a megfelelő keveréket nedvesítjük, majd egy hőkezelési eljárás után extrudáljuk és szárítjuk. Ezután pedig egy speciális darálón átdaráljuk. Fontos a szemcseméret és a homogenitás. A megfelelő paszta a horgon jól megül, folyamatosan oldódik, közben a magja elég kemény marad, hogy a horgot megtartsa.

A paszta használatának előnyei 

  1. könnyen kezelhető, nem igényel hűtést, különleges tárolást
  2. takarékos, mindig annyi horogcsalit lehet belőle készíteni, amennyire szükség van
  3. nagyon egyszerű az elkészítése
  4. nagyon egyszerű a használata
  5. rendkívül eredményes csali
  6. tetszés szerinti méretű csali készíthető belőle
  7. tetszés szerint és egyszerűen aromázható
  8. szívesen veszi fel minden hal, de elsősorban a ponty

Úgy gondoltam, hogy a használatát legjobban élesben, horgászat közben tudom bemutatni, ezért kivonultam a tópartra és elkészítettük a filmet.

Csalizáshoz csupán egy kevés pasztaporra van szükség

Csalizáshoz csupán egy kevés pasztaporra van szükség

A keverés és működés bemutatásához szükséges eszközök

A keverés és működés bemutatásához szükséges eszközök

Tapasztalatom szerint a pasztaport célszerű a horgászat megkezdése előtt legalább fél órával bekeverni, de még jobb, ha előző este megtesszük ezt. Fontos, hogy a szemcsék felpuhuljanak. A jól elkészített pasztának selymes tapintása van.

 

A vízparton kevertem a pasztámat, de csak a film és a bemutató kedvéért

A vízparton kevertem a pasztámat, de csak a film és a bemutató kedvéért

A jövő évi választékunkban több fajta paszta is lesz. Ez a barna színű változat

A jövő évi választékunkban több fajta paszta is lesz. Ez a barna színű változat

A piros, fűszeres jellegű és a felhasznált rákliszt miatt vöröses színű

A piros, fűszeres jellegű és a felhasznált rákliszt miatt vöröses színű

Zsinórok, horgok, úszók

Pasztás horgászatnál a felszerelésnek elég erősnek kell lennie, hiszen a zsákmányunk nem egyszer kapitális ponty lesz. Ennél a módszernél a halak nem igazán finnyásak a zsinórvastagságra, horogméretre. Ezért főzsinórnak 0,25-ös zsinórt használtam és 6 – 8 – as méretű Gamakatsu horgot. Tapasztalatom szerint nagyon jók a G2260B és G2710 típusú horgok.

Az általam használt horgok

Az általam használt horgok

A nagyobb horog nemcsak a nagyobb halak miatt kell, hanem a paszta miatt is. A kicsi horog nem tartja jól a paszta csalit

A nagyobb horog nemcsak a nagyobb halak miatt kell, hanem a paszta miatt is. A kicsi horog nem tartja jól a paszta csalit

Az erősség az úszóra is vonatkozik. Kellemetlen, ha a hal elmegy és a visszacsapódó úszó darabokban érkezik meg. Vannak már kifejezetten paszta horgászathoz készített úszók, de nekem azok nem váltak be. Különösen mélyebb vizeknél nem. Mindig van áramlás, szél, amely elnyomja a súly nélküli paszta úszókat. Sekély vizeknél lehet használni a súly nélküli úszókat, de mélyebb vizekben az 1gramm körüli úszók váltak be. Ha mély vízben súly nélküli úszót használtam, az áramlás elnyomta azt, és kiszakította a pasztából a horgot. Ilyenkor kell, hogy az úszó a pasztán kívül is terhelhető legyen.

Ezen a horgászaton kétféle, CARPERIOR és Blue Carp úszókat használtam

Ezen a horgászaton kétféle, CARPERIOR és Blue Carp úszókat használtam

Pasztázáshoz kétféle úszót szoktam használni. Mindkettő rendkívül erős és strapabíró. Nekem az a fontos, hogy az antennájuk jól látható és üreges, vagyis kissé terhelhető legyen.

Aromák, ízek

Tapasztalatom szerint minden víznek megvan a jól bevált és működő aromája. Ha pontyot akarok fogni a Dunán, akkor a natúr, vagy az enyhén citromos, scopex-es íz működik. A Batéi tavon verhetetlen az XT81 etetőanyag és a Fűszeres Húsos Method Mix és ennek az aromája. Kiskorpádon a Fűszeres-Hal ízvilága a nyerő, Dombóváron az édes jelleg a működő.

TIPP: Pasztázásnál, ha nem ismerjük a vizet, akkor célszerű néhány aromasprayt odakészíteni. Horgászat közben pedig elindulni egy alap, nem aromázott pasztával, majd az eredménytől függően megaromázni a horogra kerülő pasztát.

 

Próbálkozáshoz előkészített aroma spray-k

Próbálkozáshoz előkészített aroma spray-k

Ha megtaláljuk a megfelelő ízt, a kapások megsokszorozódnak. Ettől kezdve ezzel az aromával ízesített pasztát kell használni. Egyszerűen a pasztára kell önteni egy kicsit a spray flakonból és összekeverni, majd ezt tenni a horogra. A felpasztázott horgot nem tudjuk a rakóssal simán betolni, mert a paszta leesne a horogról. Ezért én a top szettre erősített zsinórkötegelőt használom. Óvatosan ráhúzom a top szettre és abba akasztom a szereléket, majd a víz fölé érve elfordítom a botot és a vízbe teszem a csalit.

10_1600x

Most pedig nézzük, hogyan működik a paszta, miért olyan eredményes!

Először is fontos a paszta helyes megkeverése, nedvesítése. Ez gyakorlatilag mindennek a kulcsa. A következő a paszta horogra rakása. A pasztából ki kell venni egy csipetnyit, amennyit a három ujjunkkal meg tudunk fogni. A hüvelykujjal meg kell nyomni és ráhelyezni a horgot, majd a széleket ráhajtani a horogra és kissé megnyomni. Ez szintén fontos, mert ezzel a nyomással állítjuk be a paszta oldódási idejét. Ha nagyon megnyomkodjuk, lassan fog oldódni, ha kicsit, akkor túl gyorsan, vagy leesik a horogról. Ez némi gyakorlással megtanulható. A gombóc méretét is itt alakítjuk ki. Általában a diónyi méret a jó, de ettől a halak mérete és kapó kedve szerint el lehet térni.

Az összenyomás erőssége fontos a megfelelő oldódás miatt

Az összenyomás erőssége fontos a megfelelő oldódás miatt

A felhőben finom szemcsék lebegnek

A paszta fogóssága oldódásában rejlik. A helyesen elkészített pasztagombóc vízbe érve azonnal oldódni kezd és 2-8 perc alatt teljesen szétesik. Ha sok a hal, elég a 2-3 perces gombóc, ha kevesebb, 5-8 perces is elegendő. Azokon a vizeken, ahol én horgászom, az 5-8 perces oldódás a megfelelő. Még a Desedán is 6-7 perc alatt kapásig lehet jutni. A gombócról leoldódó finom szemcsék felhőt képeznek, különösen, ha a közelben van egy hal és egy kicsit megmozgatja a vizet. Ebben a felhőben a finom szemcsék lebegnek, ami ingerli a halat, hiszen érzi az ízét, illatát, de jóllakni nem tud vele. Ahhoz, hogy valami legyen a szájában, a gombócot kell bekapnia és ezt meg is teszi.

A gombóc a vízbe érve azonnal oldódni kezd

A gombóc a vízbe érve azonnal oldódni kezd

 

 

Folyamatosan válnak le a finom szemcsék, ami kapásra ingerli a halakat

Folyamatosan válnak le a finom szemcsék, ami kapásra ingerli a halakat

Az oldódás egyre lassabb és a gombóc közepe elég kemény marad, hogy a horgot megtartsa.

Ha jó a paszta, akkor így működik.

A pasztagombócot egyszerű aromázni egy aroma spray-vel

A pasztagombócot egyszerű aromázni egy aroma spray-vel

A pasztagombócot egy aroma spray-vel egyszerűen aromázhatjuk és kísérletezhetünk. Nyáron a büdös illatok, tavasszal és ősszel inkább az édes aroma szokott jól működni. De találkoztam már olyannal is, hogy csak a natúr halas paszta hozta halat.

Horgászathoz mindenképpen erős, pontyos rakósbotot használjunk. Én a CARPERIOR rakóst használtam. Gyors, gerinces, erős bot és még elég könnyű is, hogy gyors kezelhetőséget biztosítson. Számomra ezek fontos szempontok.

A CARPERIOR rakósbot tökéletes ehhez a módszerhez

A CARPERIOR rakósbot tökéletes ehhez a módszerhez

Az eresztéket úgy állítottam be, hogy a horog kb. 15 cm-t feküdjön a fenéken

Az eresztéket úgy állítottam be, hogy a horog kb. 15 cm-t feküdjön a fenéken

Üres bevágások?

Tapasztalatom szerint nem jó, ha a zsinór függőlegesen áll ki a pasztából. Ez akkor fordul elő, ha paszta úszót használunk. Ilyenkor sok volt az üres bevágás. A mi halaink még nem készültek fel a paszta úszóra. Jobban szeretik, ha nem birizgálja őket a csaliból függőlegesen kiálló zsinór. De idővel majd ehhez is hozzászoknak, ahogy a halas jellegű etetőkhöz, meg a pellettekhez, bojlikhoz. Jobban működik a módszer, ha a csali le van fektetve. Gyanútlanabb a hal, biztosabb a fogás. Pasztás horgászatnál célszerű alapetetésként erjesztett magvakat használni. Erre nem állnak oda a keszegek, kárászok, amelyek zavarhatják a horgászatot.

Én is a tejsavas Ponty mixet tettem be alapetetésként.

Az alapetetéshez célszerű magvakat használni az apróhalak kizárása miatt

Az alapetetéshez célszerű magvakat használni az apróhalak kizárása miatt

Az alapot csészével tettem be

Az alapot csészével tettem be

Az alapetetésre 3-5 diónyi pasztát is kell tenni

Az alapetetésre 3-5 diónyi pasztát is kell tenni

A kapás nem túl bonyolult

Az alapra mindenképpen kell tenni 3-5 gombócnyi pasztát is. További ráetetés nem szükséges, hiszen a horogról leázó paszta szemcsék a horgászat helyén tartják a halakat.

Általában 2-4 csalizás után jelentkezik az első hal. A kapás sem túl bonyolult, egyik pillanatban van úszó, a másikban nyúlik a gumi. Ha pasztával horgászunk, akkor más csalival nem, vagy csak véletlenül lehet halat fogni. Érdekes, hogy a hal ilyenkor egyszerűen arrébb löki a csontit és keresi a pasztát. Ez jól látható az úszón.

Ennyi előkészület után végre horgászni kezdtem

Ennyi előkészület után végre horgászni kezdtem

Szinte forrt előttem a víz a sok haltól

Szinte forrt előttem a víz a sok haltól

Bizonyságul, hogy a pasztát nemcsak a ponty szereti, első halam mindjárt egy amur volt

Bizonyságul, hogy a pasztát nemcsak a ponty szereti, első halam mindjárt egy amur volt

Ezt egy szép ponty követte

Ezt egy szép ponty követte

Olyan öt és hat kiló közötti volt

Olyan öt és hat kiló közötti volt

Közben próbálgattam az aromákat is. Ahogy ezen a tavon csaknem mindig, most is a fűszeres hús működött a legjobban, ezért öntöttem egy keveset a pasztára. A továbbiakban már ezzel a fűszeres húsos pasztával horgásztam.

A pasztát megaromáztam és ezzel horgásztam tovább

A pasztát megaromáztam és ezzel horgásztam tovább

A végére még egy szép csukamintás koi is beugrott

A végére még egy szép csukamintás koi is beugrott

Nem csak megkoronázta a napot, hanem még színesebbé is tette

Nem csak megkoronázta a napot, hanem még színesebbé is tette

Epilógus

A pasztás horgászat új színt hozott a rakósbotos pontyozásba hasonlóan, mint annak idején a bojli a pontyhorgászatba, vagy a pellet a feeder horgászatba. Itt is tetszőlegesen lehet szabályozni a csali méretét, lehet aromázni, oldódási idővel játszani és így tovább.

Bízom benne, hogy több írásomban is említett pasztás horgászatot követően ez az anyag teljessé tette a módszert és egyre többen élnek e nagyszerű csali adta lehetőségekkel.