Szolnoknál tetőzik a Tisza

DSCF6561 (900x506)A Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzik, a lehullott eső nyomán a Felső-Tiszán újabb vízszintemelkedések alakultak ki – közölte a térségi vízügyi igazgatóság (Kötivizig) vezetője szombaton az MTI-vel.

Lovas Attila elmondta: a csapadékos időjárás következtében az elmúlt 24 órában a belvízzel borított terület a Közép-Tisza vidékén csaknem kétezer hektárral nőtt, így már több mint 18 ezer hektárnyi föld áll víz alatt.

Tájékoztatása szerint a Zagyva-Tarna vízrendszerben egy újabb árhullám indult el, Jászteleknél az elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó, 355 centiméteres vízállást rögzítettek. A Körösök vízrendszerének romániai vízgyűjtő területein szintén áradnak a folyók, így a Hármas-Körösön is lassú vízszintemelkedés figyelhető meg.

A Zagyva áradása miatt szombat 8 órától első fokú készültséget rendeltek el a folyó Újszász-Jászberény közötti szakaszán. A Tiszán és mellékfolyóin 394 kilométer hosszú védvonalon folyik az első foknak megfelelő árvízi védekezés, és továbbra is másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás térségében, 52 kilométeres védvonalon.

A Közép-Tisza vidékén a belvíz alatt álló 18 ezer 250 hektárból 5 ezer 400 hektár vetés és 4 ezer hektár szántó. A Kötivizig szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 38 torkolati szivattyútelep és 9 db mobil szivattyú csaknem 2,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

A belterületi elöntések miatt három önkormányzat: Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Tomajmonostora folytat védekezést a belvíz ellen.  ( www.echotv.hu )