Hosszú távú időjárás előrejelzések

A meteorológusok egyhangú véleménye szerint a hosszú távú előrejelzésekben egy biztos dolog van: a bizonytalanság.  Az általánosan elfogadott nézetek szerint 3-4 napra, de maximum 1-1.5 hétre lehet tudományos alapokra támaszkodva előre jelezni. Ennél hosszabb távon már csak az időjárás változásainak tendenciáját érdemes megfigyelni.

Ebből a célból készül 21 és 30 napos előrejelzésünk is, melyben közel 30 (egészen pontosan az 1973 és 2000 közötti 28) év históriai adatsorait vetjük össze a jelenlegivel, egy több szempontú, több fordulós kiválasztási eljárás során. Az összehasonlításban nem csak a földfelszíni adatok vesznek részt, hanem – a makroszinoptikus helyzet szempontjából jóval fontosabb – rádiószondás mérések is. Ennek ellenére senkinek sem ajánljuk, hogy erre alapozva három hétre előre szervezzen szabadtéri programot. Itt inkább csak a nagymértékű változások figyelemmel követése javasolt.

21napos

A havi, illetve szezonális előrejelzéseknél a hiba néha már annyira megnövekszik, hogy az eredmény a klímaátlagokkal válik egyenlővé. Itt már nincs is értelme napi felbontásban vizsgálni az egyes paramétereket. Az átlagtól való eltérést diagramokon szokás megjeleníteni, ezért ezekre fontos gazdasági vagy egyéb döntést nem célszerű alapozni.

Az évszakos előrejelzéseknél nagy súllyal vesszük figyelembe azokat a paramétereket, amelyek csak lassan változnak, például a tengerfelszín hőmérsékletét. Míg rövidtávon a gyorsan változó értékek kapnak nagyobb hangsúlyt. Ide sorolhatók többek között a nedvességi viszonyok karakterisztikái.

A valószínűségi előrejelzések szerint az idei tavasz az átlagosnál kissé melegebbnek és szárazabbnak ígérkezik. Az áprilisra szóló prognózisok az átlagosnál kissé melegebb, de átlagosan csapadékos időt jósolnak.  A havi középhőmérsékletet tekintve a legmelegebbnek Budapest térsége és az Alföld mutatkozik, míg a leghűvösebbnek az Észak-Dunántúl.

regionalisA csapadékot tekintve áprilisban a Dél-Dunántúlon várhatjuk a legtöbb esőt, míg a legszárazabb régiónak a megszokottól eltérően az Északi-középhegység mutatkozik. Igaz a csapadékmennyiség egyes terüleken 30-40 mm-es szórást is jelez.

SMS – előrejelző szolgáltatás

A horgászok és vadászok életében azonban kiemelt fontosságúak a rövid-, és ultra rövid távú előrejelzések is. Hiszen a hirtelen kialakuló, veszélyes események igen nagy meglepetést tudnak okozni a kinti terepeken.  Éppen ezért szeretnénk figyelmükbe ajánlani SMS – előrejelző szolgáltatásunkat, melynek segítségével időben (1-3 órával vagy indokolt esetben 1 nappal) előre értesülhetnek a viharok, jégesők kialakulásáról, a fákat tépő viharos szél érkezéséről, az intenzív havazásokról és ónos esőkről egyaránt.

Részletek: www.viharjelzes.hu