M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2024/12. adás – 2024.03.24. vasárnap 16:40

– Vadasparki túra – Gerda, az új mosómedve
– Frissítő Hidegvízes Balaton-átúszás
– A kőrises erdőállományok Nógrád vármegyében
– Látogatás a festői visegrádi Füvészkertben
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás
– Kutyás életmentőkkel érkezik a segítség

 

Vadasparki túra – Gerda, az új mosómedve

Adásunk kezdetén a Budakeszi Vadaspark mosómedvéit mutatjuk be. Ismerkedjünk meg az itt lakó két állattal – Gerdával és Gordonnal –, akik egy közös kifutóban kaptak helyet.

Frissítő Hidegvízes Balaton-átúszás

Stábunk meghívást kapott az idei évben is megrendezett, a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület által szervezett, 4. Balaton Átúszás rendezvényére. Mi pedig éltünk is, ezzel a szó szerint, dermesztő lehetőséggel. A nevezőknek gyakran 5 fokhoz közeli hőmérsékletű vízben kell helyt állniuk. A jéghideg vízben való csobbanásnak megannyi stimuláló hatása létezik; testi és lelki egyaránt.

A kőrises erdőállományok Nógrád vármegyében

Az erdészek munkájának eredményét minden természetjáró észreveheti, ha hazánk erdeiben túrázik. A mindennapos odafigyelést igénylő erdőgazdálkodási tevékenységnek tekintettel kell lennie a klímaváltozásra is. A megváltozó időjárási tényezők befolyásolják mind az örökzöld, mind a lombhullató erdők életfolyamatait.

Látogatás a festői visegrádi Füvészkertben

A Pilisi Parkerdő, Bertényi Miklós Füvészkertjébe látogatunk. A kertben két különleges tölgyfa is található. Elsőként azt a fát mutatjuk be, amely egyedi módon: vízszintes helyzetben éli életét, valamint a terület legöregebb tölgyét sem hagyhatjuk ki a felsorolásból.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás

Erdészgenerációk sora gondozhat egy kijelölt területet, melynek fenntartása kemény munkát követel. Szükség is van az emberöltőket átölelő munkafolyamatra, hisz erdőségeink állapota csak ily módon tartható fent.

Kutyás életmentőkkel érkezik a segítség

Az erdei túrázás testre és lélekre gyakorolt frissítő hatása valószínűleg mindenki számára ismert lehet. Azonban az erdőjárás során adódhatnak váratlan események, balesetek, melyben elengedhetetlen a segítség. Az egyik ilyen segítő szervezet az Életjel Mentőcsoport, akik kutyás közreműködéssel mentik a bajba jutottakat.

 

Premier műsorunkat 2024. március 24-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!