M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2024/2. adás – 2024.01.14. vasárnap 16:40

– Fák, Virágok – Örökzöld mediterránok
– Erdő Ernő bácsi meséi – A tűlevél
– Fenntartható visszafejlődés – A walipini előnye télen
– Élet a szarvasfarmon – Téli legeltetés a bőszénfai dombokon
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben
– Hótakaró alatt a kunpeszéri táj

 

Fák, Virágok – Örökzöld mediterránok

Adásunk kezdetén Magyarország nyugati szegletébe látogatunk. A Jeli Arborétum területén található örökzöld mediterrán növényfajok változatos világa tárul fel előttünk. E fajoknak kiemelt szerepet szánnak a jövőben itt az Arborétumban.

Erdő Ernő bácsi meséi – A tűlevél

Bár a fenyőket örökzöld fának szokás nevezni, ez nem jelenti azt, hogy nem cserélik le tűleveleiket. A levélzet váltásának módjáról mesél Erdő Ernő bácsi.

Fenntartható visszafejlődés – A walipini előnye télen

Hazánk középső, erdős régiójában található a Tulipános tanya, amely önfenntartó gazdálkodása természetesen télen sem állhat le. Különleges megoldással érik el, hogy télen is friss zöldségeket lehessen szüretelni.

Élet a szarvasfarmon – Téli legeltetés a bőszénfai dombokon

A Bőszénfai szarvasfarm festői dombjai között időről-időre szép kis állatsereg gyűlik össze. A legeltetés most télen is fontos, ezért egyre nagyobb területeket jelölnek ki az állatok számára.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben

Az erdőben folyó munkáknál a tavasz és az ősz az erdősítések ideje. A faállomány ápolása nemcsak új fák ültetését jelenti, hanem a fakitermelést is magában foglalja. Ennek módjáról tudhatunk meg többet ebből a kisfilmből.

Hótakaró alatt a kunpeszéri táj

Az idei téli szezon változatos arcát mutatja; hol melegebb, hol hidegebb időszakok váltják egymást. Ezzel összefüggésben változik a csapadék formája is, mely olykor fehérre festi a tájat. Kunpeszér környéke egy ilyen fehérlő hátteret biztosított stábunk számára.

 

Premier műsorunkat 2024. január 14-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!