M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2023/49. adás – 2023.12.10. vasárnap 16:40

– Fák, Virágok – Pompás színkavalkád Jeliben
– Boros Zoltán természetfestő alkotásai
– Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászat
– Vadászírók élete – kiállítás a Vadászati Múzeumban
– Fenntartható visszafejlődés – Gombaszedés a tél kezdetén
– Vadvilág – Vaddisznó búgás és ködök a határban

 

Fák, Virágok – Pompás színkavalkád Jeliben

Bár a naptár szerint december havába léptünk, színben igen vegyes képet mutatnak hazai tájaink. Hol fakó zöld, hol élénk vörös színfoltokkal találkozhatunk. Feltűnően kiemelkedik a Jeli Arborétum területe, amely – szó szerint – sokszínű látványt nyújt.

Boros Zoltán természetfestő alkotásai

Boros Zoltán képzőművésszel ismerkedünk meg, akinek természethez fűződő viszonya már kora gyerekkortól jelen volt.

Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászat

Az ember ősi idők óta vadászik. Kezdetben a táplálék biztosítása végett tette, napjainkban a trófeák megszerzése érdekében műveli. Ugyancsak fontos az állományszabályozó vadászat is, amikor az ember, mint puskás csúcsragadozó akadályozza meg például a vaddisznók veszélyes mértékű elszaporodását.

Vadászírók élete – kiállítás a Vadászati Múzeumban

Erdők-mezők élővilágának felfedezése minden generáció számára fontos lehet. Kulturális program részeként is beiktathatjuk életünkbe a természeti környezet felfedezését. Erre egy ideális helyszín a hatvani Vadászati Múzeum, ahol nagy magyar vadászírók munkásságával is lehetőség van megismerkedni.

Fenntartható visszafejlődés – Gombaszedés a tél kezdetén

A ceglédi Tulipános tanya erdőkkel tarkított helyszínén ezúttal a gombaszedés folyamatába pillantunk bele. Az ökogazda, Sipos Mihály elmesélte, miként változott meg a terület növényvilága, amikor állatokat kezdtek legeltetni a környék elhagyatott füves részein.

Vadvilág – Vaddisznó búgás és ködök a határban

Szarvasbőgés, dámbarcogás, muflonberregés, vaddisznóbúgás – elérkeztünk e látványos felsorolás utolsó állomásához. Az eddig magányosan élő vadkanok csatlakoznak a kondákhoz és megkezdődik a vaddisznók búgása. Zajlik mindez a télkezdeti ködös erdő varázslatos díszlete előtt.

 

Premier műsorunkat 2023. december 10-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!