M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2023/46. adás – 2023.11.19. vasárnap 16:40

– Látogatás az alsóperei Nádasdy arborétumban
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Ős- és idegenhonos fák
– Természet által inspirálva – Tompa Vadadi Anna alkotásai
– Hét kenyér ökofarm – Kecskefejés és kecskesajt készítés
– Fenntartható visszafejlődés – Lovak a Tulipános tanyán
– Erdő Ernő bácsi meséi – Muflon
– Vadvilág – Kezdődik a muflonok berregése…

 

Látogatás az alsóperei Nádasdy arborétumban

Adásunk kezdetén Veszprém megyébe látogatunk, ahol Olaszfalu község egy kiemelt helyszínén, az Alsóperei Arborétum régmúltba visszanyúló történetét elevenítjük fel.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Ős- és idegenhonos fák

Egy erdő növény- és állatközössége hosszú, évmilliós fejlődés eredménye. A különböző kontinenseken található, különféle fajok az adott területre jellemző őshonos élővilág összessége. Az idegenhonos növények és állatok ebbe a kialakult közösségbe érkeznek, többnyire egy másik kontinensről.

Természet által inspirálva – Tompa Vadadi Anna alkotásai

A természeti környezetben, a növényekben rejlő szépség magával ragadja az embert. Azonban nem csak a passzív szemlélőre hat a látvány, hanem az alkotó művészemberre is. Tompa Anna festőművészhez látogatunk el Svédországba, aki elmeséli, miként került kapcsolatba hivatásával, valamint jelenlegi hazájával.

Hét Kenyér Ökofarm – Kecskefejés és kecskesajt készítés

A Hét Kenyér Ökofarm növénytermesztésével már megismerkedtünk korábbi adásainkban. Ezúttal az állatok felé fordulunk, konkrétan a kecskefejés és a kecsketartás teendőiről érdeklődtünk.

Fenntartható visszafejlődés – Lovak a Tulipános tanyán

A ceglédi Tulipános tanya lovai már szerepeltek műsorunkban, most viszont az ápolásuk mellett terepen is megtekinthetjük őket. Jelenlétük nemcsak a lovasoktatást hívatott szolgálni. Szinte családtagként bánnak velük gazdáik.

Erdő Ernő bácsi meséi – Muflon

A muflon jellegzetes szarváról azonnal felismerhető. Leggyakrabban a hegyvidéki erdőkben, csapatokban él. A nőstények terelgetik, nevelgetik báránykájukat, és a hímek is ott vannak velük.

Vadvilág – Kezdődik a muflonok berregése…

November főszereplője a Korzikáról betelepített csavart szarvú barátunk: a muflon. Kezdetét veszi a muflonok párzási időszaka vagyis a berregés.

 

Premier műsorunkat 2023. november 19-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!