M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2023/40. adás – 2023.10.08. vasárnap 16:40

– Élet a szarvasfarmon – Gímszarvasok bőgése
– Szemétszedés a dunaújvárosi erdei tornapályán
– Fenntartható visszafejlődés – Új istálló épül…
– Bemutatkozik a Hétkenyér Ökofarm
– Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan kell az erdőben viselkedni?
– Vadvilág – Kezdődik a dámok barcogása…

 

Élet a szarvasfarmon – Gímszarvasok bőgése

Az őszi gímszarvas bőgés a Bőszénfai Szarvasfarm lakóit is utolérte. Nézzük meg, hogyan is zajlik ez az esemény egy zárt vadasparkban.

Szemétszedés a dunaújvárosi erdei tornapályán

Közel 800-an vettek részt a dunaújvárosi erdei tornapálya megtisztításában a szemétszedés nemzetközi világnapján. A helyi sportszereket árusító üzletlánc és a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség kezdeményezéséhez a „Rajta, Újváros!” Egyesület is csatlakozott. Emellett a helyi általános és középiskolák diákjai is bekapcsolódtak az akcióba. A megmozdulás végeredményeként több mint 1 tonna szeméttől tisztították meg a városi tornapályát.

Fenntartható visszafejlődés – Új istálló épül…

A Cegléd környéki Tulipános Tanyán mindig zajlik az élet. Stábunk érkezésekor már javában sürögtek-forogtak a dolgos kezek. A vidám, de szorgos társaság együtt fáradozott egy új istálló építésén.

Bemutatkozik a Hétkenyér Ökofarm

A Hét Kenyér Ökofarm a Pécselyi-medence felett, a Hideg hegyen található, a Balatoni Kék Túra útvonalán. Káprázatos panoráma nyílik a Balatonra, a farmot szőlők és erdő öleli körbe. A gazdaság teljes mértékben önellátó, a vegyszermentes ételek helyben készülnek. A farmot megálmodó és fenntartó házaspárnak kezdeményezésükkel fiatalkori álmuk teljesült, melyet igyekeznek másokkal is megosztani.

Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan kell az erdőben viselkedni?

Az erdőben állatok és növények élnek, táplálkoznak, pihennek. Ezért ha benne járunk, gondoljunk mindig arra, hogy az erdei életközösséget minél kevésbé zavarjuk.

Vadvilág – Kezdődik a dámok barcogása…

Ha kis késéssel is, de immár a végéhez közeledik a gímszarvasok nagy eseménye, a szarvasbőgés. Itt-ott már felcsendül a következő nagyvad-fajta, a dámszarvasok éneke, pontosabban a barcogás. Mind gyakrabban hallhatjuk meg a természetben eme jellegzetes, röfögésre emlékeztető hangot, mely egy dámtehénnek maga a csodálatos csáberő.

 

Premier műsorunkat 2023. október 8-án, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!