M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2023/37. adás – 2023.09.17. vasárnap 16:40

– Rákosi vipera fajmentő program
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdő lakói
– Élet a szarvasfarmon – Gondoskodó lótartás
– Csókakői fazekas hagyomány
– Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasbőgés
– Vadvilág – Gímszarvasoktól hangos az őszi erdő…

 

Rákosi vipera fajmentő program

Korábbi adásunkban megismerkedhettünk a rákosi vipera fajmegőrző programjával, ezúttal azonban a program háttéréről és a helyszín történetéről ejtünk szót.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdő lakói

Az erdő nagyon sok élőlénynek ad otthont, és ezek mind fontos részei az erdei életközösségnek. Akár a talajszinten, akár a lombkorona szinten tekintünk körbe, olyan állat- és növényfajokkal találkozhatunk, melyek bonyolult szimbiózisban élnek egymással.

Élet a szarvasfarmon – Gondoskodó lótartás

A Bőszénfai szarvasfarm ló-állománya kiváló kezekben van. A figyelmes gondoskodás eredményeként fokozatosan nő is az egyedszáma. Marianna Schallenberg grófnő gyakran megfordul a szarvasfarmon, ahol ismereteket cserél az ott, évtizedek óta dolgozó lovas szakemberekkel. Tapasztalataiba tekinthetünk be ostffyasszonyfai birtokán, ahol lovaival szeretettel foglalkozik.

Csókakői fazekas hagyomány

Csókakőre kirándulunk, ahol a fazekasmesterséggel ismerkedünk meg. Házigazdánk alkotásaiban jelenlévő természeti motívumok csodálatos kertje színes környezetének is köszönhetők. A fazekasság értékei Angyal Zsuzsa művein keresztül elvarázsolhatják a népi művészet kedvelőit.

Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasbőgés

A szarvasbőgés a gímszarvasok szerelmes időszaka, amikor megszállja őket a párválasztási és szaporodási ösztön. Minden évben augusztus végén, szeptemberben van és ekkor a bikák vad csatározásokat folytatnak a tehenek kegyeiért.

Vadvilág – Gímszarvasoktól hangos az őszi erdő…

Mai adásunk Vadvilág kiadásában egy olyan természeti eseményről adunk hírt, mely megdobogtatja mind a természetfilmes, mind a természetet kedvelő kirándulók szívét. Megkezdődött ugyanis – a lassan őszbe forduló – erdő első nagyszabású látványossága: a gímszarvasok bőgése.

 

Premier műsorunkat 2023. szeptember 17-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!