M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2023/23. adás – 2023.06.11. vasárnap 16:40

– Vadasparki túra – Fürj
– Élet az erdőben – Az erdősztyepp szintezettsége
– Erdő Ernő bácsi meséi – Erdei szemetelés
– Élet a szarvasfarmon – Szamarak legeltetése és ellési időszaka
– Fenntartható visszafejlődés – A permakultúrás kert
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Tündérkertek
– Vadvilág – Új nemzedékek erdőn-mezőn

 

Vadasparki túra – Fürj

A Budakeszi Vadaspark megannyi érdekes állatot igyekszik bemutatni a látogatóknak. Ezekből a fajokból már mi is megmutattunk párat. Ezúttal – az eddigiektől eltérően – nem egy négylábút, hanem egy szárnyas állatfajt ismertetünk, konkrétan: a fürjet.

Élet az erdőben – Az erdősztyepp szintezettsége

Folytatjuk a Peszéri-erdő feltárását, most az erdősztyepp életközösség fajgazdag világát és szintezettségét mutatjuk be, a nyílt gyepektől a fás állományokig.

Erdő Ernő bácsi meséi – Erdei szemetelés

Az erdő a tisztaság, a frissesség otthona. Ha szemetelünk az erdőben, nemcsak a szép zöld környezetet csúfítjuk el, hanem mérgezzük a talajt, melyből a növények táplálkoznak. Szemétszedés akciókkal a már lerakott hulladékot hatékonyan szedhetjük össze.

Élet a szarvasfarmon – Szamarak legeltetése és ellési időszaka

Bőszénfa szarvasai már utódokat nevelnek, de nincs ez másképp az itt lakó szamarakkal sem, hisz náluk is bőven tart már az ellés időszaka. Egy nagy állatsereg közepébe csöppentünk a helyszínen, ahol bivalyok, szürke marhák és – adásunk mai főszereplői – a szamarak vártak bennünket.

Fenntartható visszafejlődés – A permakultúrás kert

A Tulipános-tanya ceglédi területén az állatokkal való gazdálkodás természetközeliségét már bemutattuk, ezúttal a növénytermesztésre koncentrálunk. Egy kert fenntartása ezen a tájon nem a legegyszerűbb feladat, hisz a terület homokos vidéke kihívásokat rejt magában.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Tündérkertek

A tündérkertek olyan helyek, amelyben a régi, őshonos magyar gyümölcsfajtákat gyűjtik össze. Mára több, mint 150 tündérkert működik.

Vadvilág – Új nemzedékek erdőn-mezőn

Júniusban már bátran kijelenthetjük, berobbant a Nyár. Látszik ez erdőn, mezőn; akár a színekre gondolunk, akár az állati seregekre. Kicsinyeiket terelgető és gondozó állatok bukkannak fel a határban.

 

Premier műsorunkat 2023. június 11-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!