M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2023/17. adás – 2023.04.30. vasárnap 16:40

– Élet az erdőben – Nyílik a Tavaszi hérics a Peszéri-erdőben
– Almamelléktől Sasrétig – a Biedermann család öröksége
– A mecseki karsztvidék és barlangjai
– Élet a szarvasfarmon – A szamarak körmölése
– Erdő Ernő bácsi meséi – A muflon
– Vadasparki túra – Muflonok a Budakeszi Vadasparkban

 

Élet az erdőben – Nyílik a Tavaszi hérics a Peszéri-erdőben

A Tavaszi hérics a boglárkafélék családjába tartozik. Magyarországon viszonylag kevés növényre jellemző, hogy 20 sziromlevele van. A porzók e növényen nagy csoportokban helyezkednek el. A virág közepén látható bibéken már megkezdődött a beporzás, amellyel egy új növény születésének folyamata indul el ebben az időszakban.

Almamelléktől Sasrétig – a Biedermann család öröksége

Az Almamelléki kisvasút útvonala a Zselic festői tájain halad keresztül, ezúttal azonban nemcsak a vasúttal, hanem kiinduló pontjával, vagyis az Almamelléki vasútállomás épületével is foglalkozunk. Itt, a terület egykori birtokosának, a Biedermann családnak a története tekinthető meg.

A mecseki karsztvidék és barlangjai

Előző helyszínünktől nem távolodunk el nagyon, hiszen a szomszédos Mecsek karsztvidékéről és egyik titkos barlangjáról ejtünk szót a következő percekben.

Élet a szarvasfarmon – A szamarak körmölése

Bőszénfa neve egybeforrt az itt található Szarvasfarmmal, amelyről leginkább a gím és dámszarvas csapatok juthatnak eszünkbe. De nemcsak agancsos barátaink lakhelye a helyszín, hanem számtalan más állat, köztük egy nagy sereg szamár életterülete is ez. Egy érdekes folyamat közepette érkeztünk a helyszínre. A szamarak körmölése nagyon fontos az állat szempontjából.

Erdő Ernő bácsi meséi – A muflon

A muflon jellegzetes szarváról azonnal felismerhető. Leggyakrabban a hegyvidéki erdőkben, csapatokban él. A nőstények terelgetik, nevelgetik báránykájukat, és a hímek is ott vannak velük.

Vadasparki túra – Muflonok a Budakeszi Vadasparkban

Vadasparki túra sorozatunk most következő részében a muflon egyedeit mutatjuk be. Az egykor Korzikán honos állat immár Magyarországon is szép számú állományt tudhat magáénak.

 

Premier műsorunkat 2023. április 30-án, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!