M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2023/16. adás – 2023.04.23. vasárnap 16:40

– Élet a Szarvasfarmon – Látványos változások a szarvasféléknél
– Fák, Virágok – Az örökzöld növények
– A nagyvázsonyi Szent Mihály kolostor nyomában
– Erdészeti iskolák nyílt napja a Pákozdi Pagonyban
– Erdő Ernő bácsi meséi – A lombkorona tanösvény
– Vadvilág – A dámok agancshullajtása

 

Élet a Szarvasfarmon – Látványos változások a szarvasféléknél

Áprilisban felgyorsulnak az események az élővilágban. A szarvasfélék, többek között a gímszarvas külleme is ekkor megy át a leglátványosabb változásokon.

Fák, Virágok – Az örökzöld növények

Folytatjuk a klímaváltozás miatt egyre fontosabb, magas tűrőképességgel rendelkező növények bemutatását. Ezúttal is igyekszünk otthoni kertjeinkben is hasznosítható ötletekkel szolgálni.

A nagyvázsonyi Szent Mihály kolostor nyomában

Hazánk bővelkedik szakrális emlékhelyekben, ahol a régmúlt építészeti örökségei közt csendre, békére lelhetünk. A pálos-rendi Szent Mihály kolostort a legendás törökverő, Kinizsi Pál alapította a 15. században, mely napjainkban a mai Nagyvázsony község melletti rengetegben bújik meg.

Erdészeti iskolák nyílt napja a Pákozdi Pagonyban

Az Országos Erdészeti Egyesület és a VADEX Mezőföldi Zrt. közös szervezésében valósult meg az Erdészeti Erdei Iskolák nyílt napja, melynek a Velencei-tavi térség legkedveltebb kirándulóhelye, a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum adott otthont.

Erdő Ernő bácsi meséi – A lombkorona tanösvény

Milyen jó lenne, ha egy mókus ügyességével rendelkeznénk és kedvünkre ugrándozhatnánk a lombok között. Nos, erre szolgál a lombkorona tanösvény, ami hatalmas lábakon áll vagy fatörzsekre erősítve vezeti be az erdőjárót a lombkorona életébe.

 

Vadvilág – A dámok agancshullajtása

A dámszarvasok mindig késésben vannak – persze csak a gímekhez képest.  Átlagosan egy hónappal később kezdődik a tavaszi agancsvesztésük. Az áprilisi szellők nyomán hamarosan ismét hullajtott lapátokkal lesz tele a dél-dunántúli rengeteg.

 

Premier műsorunkat 2023. április 23-án, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!