Hollywood legnagyobb állatidomárja – Hubert Géza Wells emlékére – M5 TV – 2023. 01.22 vasárnap 16:40 óra

Magyarország bőven büszkélkedhet olyan tehetséges emberekkel, akik különböző okok miatt elhagyták hazájukat, és tudásukat később külföldön kamatoztatták. 2023. január 22-i adásunkban egy ilyen tehetséges embernek szeretnénk emléket állítani, aki Homoki Nagy István mellől, egészen Hollywoodig jutott. Ő pedig nem más, mint Hubert Géza Wells, világhírű állatidomár!

Az utóbbi öt évtized legsikeresebb hollywoodi filmjeiben ha szükség volt oroszlánokra, elefántokra, zsiráfokra – és hosszan sorolhatnánk még az állatokat – akkor a legnagyobb filmrendezők mindig őt hívták. Szinte valamennyi ismert filmszínésszel dolgozott, akik megbíztak egyedülálló szakértelmében. Robert Redford, Meryl Streep, Val Kilmer, Sir Ben Kingsley és még sokan mások tudták, hogy ha Hubert Gézával forgatnak, akkor a legizgalmasabb állatokkal forgatott jelenetek során sem kell aggódniuk:  biztonságban vannak és a siker garantált!

Hubert Géza állatidomár pályája Homoki Nagy István mellől indult, aki iskolateremtő volt , és a körülötte dolgozó természetfilmes szakemberekkel világszínvonalú filmeket forgatott. Az állatokkal forgatott filmjei is rendkívül népszerűek voltak, pl. a Cimborák, amely mérföldkő volt az ifjú Hubert Géza életében. Az ötvenes évek politikai légkörét egyre nehezebben viselte, és az 56-os forradalom idején elhagyta az országot. Jó sorsa az Egyesült Államokba vetette, ahol azonban nyelvtudás és kapcsolatok nélkül indult számára a szabad élet.

Az itthon megszerzett ismeretek, az önmagába vetett bizalma, kitartása azonban meghozta számára az elismerést. Első sikereit egy leopárd és egy kutya közreműködésével készített show hozta, amelyről forgatókönyvet készítettek, majd az alapján filmet. Hollywood befogadta a magyar állatidomárt! Hubert Géza közel ötven éven keresztül dolgozott a filmiparban, és ez alatt bejárta szinte az egész világot, élményeit, gondolatait megosztotta velünk.

Egy példátlan élettörténet. Egy utazás. Rengeteg áldozat, lemondás és persze honvágy. Stábunk ezzel a 2010-ben készült interjúval szeretne emléket állítani, egy példás ember életének. Egy olyan embernek, akinek határtalan szorgalma és tehetsége a világ minden tájára eljuttatta és bárhol is volt, a számára legkedvesebb állatai mindig elkísértek.

Hubert Géza Wells (1934 – 2022)

Emlékező filmünket 2023. január 22-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!