M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2023/02. adás – 2023.01.15. vasárnap 16:35

– Évértékelő szakmai fórum Alsóperén
– Érdi kikapcsolódás – látogatás a Beliczay-szigeten
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben
– Vadvilág – 52 hét, 52 csoda – Fényképes visszatekintés 2022-re
– Erdő Ernő bácsi meséi – A fakivágás
– Gasztro percek – Lencsegulyás

 

Évértékelő szakmai fórum Alsóperén

A vadásztársaságok körében már régi hagyomány, hogy az év vége közeledtével összegyűlnek egy hivatásos vadász szakmai nap kapcsán. A tavalyi szakmai fórumot az OMVK Veszprém Megyei Területi Szervezete Alsóperén tartotta. A megjelentek egy tájékoztatót hallhattak a hazai vadgazdálkodási eredményekről és a vadászok előtt álló feladatokról.

Érdi kikapcsolódás – látogatás a Beliczay-szigeten

Érd város határában elterülő Beliczay-sziget jelenti a helyi lakosok számára azt a környezetet, ahová napi szinten ki tudnak járni kikapcsolódni, kirándulni. A tavalyi évben a területen jelentős erdőfelújítás zajlott, így a korábbi nemesnyár faültetvény helyén változatos fafajokból álló erdő született meg a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészei munkája nyomán.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben

Az erdőben folyó munkáknál a tavasz és az ősz az erdősítések ideje. A faállomány ápolása nemcsak új fák ültetését jelenti, hanem a fakitermelést is magában foglalja. Ennek módjáról tudhatunk meg többet ebből a kisfilmből.

Vadvilág – 52 hét, 52 csoda – Fényképes visszatekintés 2022-re

Véget ért a 2022-es esztendő. Nos, ilyenkor szükséges az idő a még friss, immár tavalyi emlékek rendszerezésére, a szigorú válogatásra, arra, hogy a teljes, többezres képanyag alapbora a válogatott csodák képi aszújává érjen és később majd, évtizedek távlatában is méltó módon állítson emléket 2022-nek, a mindennapi vadvilág tekintetében.

Erdő Ernő bácsi meséi – A fakivágás

Leginkább öreg, korhadt, ezért fizikailag is veszélyes fákat szükséges kivágni, például egy nagyvárosban. Kint az erdőben fakitermelési célból vágnak ki akár fiatalabb, egészséges fákat is, hogy tűzifa, bútor-alapanyag legyen belőlük, de az ilyen erdőket eleve azért ültetik, hogy a fákat ily módon hasznosíthassák.

Gasztro percek – Lencsegulyás

Pörkölt alap – Összevágjuk a sertéscombot 1,5×1,5 cm-re, felkockázzuk a füstölt szalonnát és a vöröshagymát. Aranysárgára pirítjuk, majd teszünk bele színes paprikát, őrölt köményt, tv paprikát, paradicsomot. Ezzel lényegében összeállítunk egy pörkölt alapot.

Lencse – A lencsét felrakjuk főni, benne a felkockázott sárgarépával, petrezselyemgyökérrel. Ízesítjük, majd összekeverjük a pörkölttel. A végén belekarikázzuk a füstölt kolbászt, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Jó étvágyat!

 

Premier műsorunkat 2023. január 15-én, vasárnap 16 óra 35 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!