M5 TV – Gasztro percek – Hortobágyi bivalyfelsál grízgombóccal – 2022/42. adás – 2022.10.15.

A grízgaluska elkészítéséhez a tojást és a sót villával felverjük. Hozzáadjuk az olajat, a grízt és a fűszereket. Jól összekeverjük, és minimum fél órát a hűtőben pihentetjük Közben 1 liter vizet felforralunk, az erőleveskockákat feloldjuk benne – vagy, ha van a kész alaplevet -, és lassú tűzön felforraljuk. Ezt követően teáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat. A húst kiklopfoljuk, sóval, borssal ízesítjük, majd lisztbe forgatva forró olajon átsütjük. Az olaj felét átöntjük egy másik edénybe, apró kockákra vágjuk a szalonnát, a hagymát felaprítjuk, majd mindkettőt megpirítjuk benne. A fokhagymát összezúzzuk, majd a pirospaprikával és a vízzel együtt a hagymás szalonnához adjuk. Amikor felforrt, beletesszük húst. Lefedjük, és párolni kezdjük. A paradicsomot meghámozzuk, majd a paprikával együtt felszeleteljük, és a húshoz adjuk. Készre pároljuk, majd sót és borsot szórunk bele. Jó étvágyat!

 

• 80 dkg rostélyos 4 szelet
• só
• fekete bors (őrölt)
• 10 dkg liszt
• 1/2 dl olaj
• 8 dkg füstölt szalonna
• 1 db vöröshagyma
• 1 kávéskanál fűszerpaprika (őrölt)
• 2 gerezd fokhagyma
• 30 dkg paradicsom
• 60 dkg zöldpaprika
• petrezselyem