M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2022/39. adás – 2022.09.24. szombat 16:55

– Színes programkínálat a Sólyomfalvi Vigasságon
– Kihelyezett őztrófea-bírálat Veszprém megyében
– Vadgazdálkodási konferencia az Országos Vadásznapon
– A Simontornyai Vár múltja és jelene
– Erdő Ernő bácsi meséi – A barcogás
– Vadvilág – Lecsengő gímszarvasbőgés, induló dámbarcogás

 

Színes programkínálat a Sólyomfalvi Vigasságon

Műsorunkat egy színes programhelyszínen kezdjük, mégpedig a Szokolyán megrendezett Sólyomfalvi Vigasságon. A rendezvény eseményeiben szerepet kapott a jótékonyság szellemisége. Emellett természetesen a gasztronómia is főszerepet kapott, amely nélkül egy falunap szinte elképzelhetetlen lenne.

Kihelyezett őztrófea-bírálat Veszprém megyében

A vadászatra jogosultak kötelesek a vadászati hatóságnak bemutatni trófeáikat. Sok éven keresztül a trófeabírálatra csak a Veszprém Megyei Kormányhivatal illetékes osztályán nyílt lehetőség. 2020 szeptemberében azonban elindultak a kihelyezett trófeabírálatok. Egy ilyen őz-trófeabírálatra kapott meghívást stábunk, melynek részleteiről most beszámolunk.

Vadgazdálkodási konferencia az Országos Vadásznapon

Az Országos Magyar Vadászkamara Tiszadobon tartotta konferencia-sorozatának egyik állomását, melynek témája a hazai vadgazdálkodás előtt álló kihívásokat tárgyalta. Az előadások tematikái – többek között – a vadkárok kezeléséről, a vadállomány-szabályozásról, valamint a vízügyi fejlődés jövőbeli irányáról kínáltak válaszokat a jelenlévők számára.

A Simontornyai Vár múltja és jelene

Adásunk második felében a Tolna megyei Simontornyára kirándulunk, ahol a település híres, történelmi emlékéről, a Simontornyai Várról adunk egy kis ismertetőt.

Erdő Ernő bácsi meséi – A barcogás

A dámbarcogás a lapátos agancsú dámszarvasok párzási időszaka, nevét pedig arról a jellegzetes hangról kapta, amit a dámbika hallat ez idő tájt. A dámoknál ugyanis nem a bika kajtat a tehenek után.

Vadvilág – Lecsengő gímszarvasbőgés, induló dámbarcogás

Ha kis késéssel is, de már lezajlott a gímszarvasok nagy eseménye, a szarvasbőgés. Itt-ott már felcsendül a következő nagyvad-fajta, a dámszarvasok éneke, pontosabban barcogása is. Mind gyakrabban hallhatjuk meg a természetben e jellegzetes, röfögésre emlékeztető hangot, mely egy dámtehénnek maga a csodálatos csáberő.

 

Premier műsorunkat 2022. szeptember 24-én, szombaton 16 óra 55 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!