M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2022/36. adás – 2022.09.03. szombat 16:55

– A Szigetköz vízi világa és a Trianoni zsilip múltja
– Betekintés a Miszla-Art zenei alkotóházába
– Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászkürt
– Vadvilág – Kezdődik a szeptember, indul a szarvasbőgés
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás
– Gasztro percek – Narancsos, gyömbéres batátaleves

 

A Szigetköz vízi világa és a Trianoni zsilip múltja

375 négyzetkilométernyi területén, közel 900 km-nyi holtág, folyó, ártéri erdő, a nagy mezőgazdasági táblák mellett mocsarak, vizes élőhelyek garmadája. Történelmi kastélyhangulat és kenutúra, hányatott vízügyi múlt után újraéledt vizes életközösségek csodái, szélkerekek és rekreáció – mai adásunkban kezdésként egy különleges adottságú térséget mutatunk be, mégpedig a Szigetköz natúrpark festői táját.

Betekintés a Miszla-Art zenei alkotóházába

A Miszla-Art művésztelepén különféle kurzusokon vehet részt az ideérkező. Látogatásunk alkalmával betekintettünk a különböző alkotóhelyek működésébe, és az alkotás folyamatáról is érdeklődtünk mind diáktól, mind oktatótól egyaránt.

Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászkürt

A vadászkürt hangja elválaszthatatlan a vadászatok, vadásznapok hangulatától. Olyan fúvós hangszer, melyen nincsenek billentyűk az egyes hangok képzéséhez, ezért ahhoz, hogy tisztán szólaltassák meg, nagyon jó kürtösnek kell lenni, hóban, fagyban, rekkenő nyárban is tökéletesen fújva a hangokat.

Vadvilág – Kezdődik a szeptember, indul a szarvasbőgés

Adásunk Vadvilág kiadásában ezúttal egy olyan természeti eseményről adunk hírt, mely megdobogtatja mind a természetfilmes, mind a természetet kedvelő kirándulók szívét. Megkezdődött ugyanis – a lassan őszbe forduló – erdő első nagyszabású látványossága: a gímszarvasok bőgése.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás

Erdészgenerációk sora gondozhat egy kijelölt területet, melynek fenntartása kemény munkát követel. Szükség is van az emberöltőket átölelő munkafolyamatra, hisz erdőségeink állapota csak ily módon tartható fent.

Gasztro percek – Narancsos, gyömbéres batátaleves

Felaprítjuk a batátát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, valamint a fokhagymát. Ezeket beletesszük egy edénybe, vízzel felöntjük. Ízesítjük sóval, borssal és ekkor adjuk hozzá a gyömbér is. Hagyjuk összeforrni. Ha elkészült, leturmixoljuk, és ezután öntjük hozzá a narancslevet. Serpenyőben elkészített, sült bacon-nel találjuk. Jó étvágyat!

 

Premier műsorunkat 2022. szeptember 3-án, szombaton 16 óra 55 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!