M5 TV – Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves – 2022/34. adás – 2022.08.20.

A zöldséget sajtreszelőn hajszálvékonyra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük. Az olajon sötétbarna karamellt készítünk, rádobjuk a reszelt zöldségeket, ételízesítővel félig puhára pároljuk. Pirospaprikával és majoránnával meghintjük, átforgatjuk, vízzel felengedjük, sózzuk. Amíg fő, összeállítjuk a húsgombócot: a húshoz keverjük a tojást, a rizst, a vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, piros aranyat, borsot és 3-5 centis gombócokat hengergetünk. Amikor a leves forrt pár percig, mustáros, tejfölös habarással besűrítjük (hagyjunk tejfölt a végére is), belecsavarjuk egy fél citrom levét és ha újra forr, lassan puhára főzzük benne a gombócot. Jó étvágyat!

 

3 db sárgarépa
2 db petrezselyem
1 db kisebb zeller
1 fej hagyma
4 evőkanál olaj
4 evőkanál cukor
majoranna
ételízesítő

mustár
1 evőkanál liszt
3 dl tejföl
egy marék rizs
1 db tojás
bors
piros arany
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
citrom