M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2022/29. adás – 2022.07.16. szombat 17:40

– Mátrakeresztesi hagyományok nyomában
– Quad-os szemétszedés a határban
– Győrzámoly – értékes múlt a jelenben
– Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan kell az erdőben viselkedni?
– Vadvilág – Őzek és vaddisznók a nyári hőségben
– Gasztro percek – Savanyú vetrece

 

Mátrakeresztesi hagyományok nyomában

Adásunkat a Mátrába vezető úton a hegység lábánál, Mátrakeresztes felkutatásával kezdjük, ahol bepillantást nyerünk a vidék hagyományait és értékeit bemutató falumúzeumba, amely a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat egyik állomása.

Quad-os szemétszedés a határban

Az illegálisan lerakott hulladék és a kirándulók által eldobált szemét hatalmas problémákat okoz a hazai erdőkben. Szerencsére egyre többen figyelnek fel erre a jelenségre és igyekeznek felvenni a harcot a szemét ellen. Műsorunknak ebben a részében elszánt hétköznapi hősöket mutatunk be, akik az együtt töltött idő alkalmával megszabadították a természetet a szemétkupacoktól.

Győrzámoly – értékes múlt a jelenben

A Győri járásban is látogatás teszünk, ahol Győrzámoly területén nézünk szét. A Mosoni-Duna partja mentén elterülő község megannyi értékkel szolgál, legkiemelkedőbb mind közül a természeti katasztrófákat átélt, majd eredeti stílusban újjáépült templom. A történetéről a település polgármesterét kérdezzük.

Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan kell az erdőben viselkedni?

Az erdőben állatok és növények élnek, táplálkoznak, pihennek. Ezért ha benne járunk, gondoljunk mindig arra, hogy az erdei életközösséget minél kevésbé zavarjuk.

Vadvilág – Őzek és vaddisznók a nyári hőségben

Az őznász lendülete is lassanként alább hagy így július közepére, békés legelészéssel telnek a napok, gondot csak a fokozódó folyadékhiány és a meleg jelenthet. A vaddisznók persze tudják, hogy vészeljék át ezt az időszakot, bár szarvast is láttak már dagonyában henteregni a nyár derekán.

Gasztro percek – Savanyú vetrece

A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a lábosban kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával és rátesszük a húst. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával, babérlevéllel fűszerezzük, majd felöntjük borral és 1 liter vízzel. Ha felforrt fedővel letakarva puhára pároljuk a húst. Ha elkészült tejfölös habarással sűrítjük, majd mustárral és citromlével pikánssá tesszük. Hagymás tört burgonya, zsemlegombóc, tarhonya vagy nokedli illik hozzá. Jó étvágyat!

 

Premier műsorunkat 2022. július 16-án, szombaton 17 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!