M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2022/17. adás – 2022.04.23. szombat 16:55

– Erdei menedékház az Ödön-forrás közelében
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdei források, patakok
– Jótett Bank – faültetést támogat a Bankszövetség
– Erdő Ernő bácsi meséi – A csemetekert
– Történelem a Nyíri-erdőben – az 1848-49-es emlékmúzeum
– Kerámia dísztárgyak otthonunkban
– Vadvilág – Két nap a Bakonyban…

 

Erdei menedékház az Ödön-forrás közelében

A Bakony nyugati oldalának völgyében, Döbrönte település közelében, az erdő mélyén megbújó kis erdei menedékházhoz kirándulunk most. Az épület a Magyar Természetjáró Szövetség által vezetett közös konzorcium részeként újult meg. A magyarpolányi Ödön-forrás melletti létesítmény, az egykoron itt álló rönkház korabeli fényképe alapján nyerte el mai képét.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdei források, patakok

Az erdő életében a víz meghatározó szerepet tölt be. Tápanyagként és oldószerként alapvető fontosságú a növények számára. Az erdő a a vízmozgások legfontosabb természetes szabályozója.

Jótett Bank – faültetést támogat a Bankszövetség

Az erdősült területek hazai növelése kiemelt jelentőségű. Éppen ezért számos erdőgazdaság végzi ezt a tevékenységet, most azonban egy újabb örömteli együttműködésről számolhatunk be. A Jótett Bank – Zöld Szív program keretében minden banki dolgozó nevében 3 fát, összesen 120 ezer facsemetét, ültetett el a magyar bankszektor  a Bankszövetség kezdeményezésére.

Erdő Ernő bácsi meséi – A csemetekert

A csemetekert a fák óvodája, ahol a frissen kihajtott jövevényeket gondozzák. Számukra a legjobb körülményeket biztosítják – akár a tápanyagról, akár a vízellátásról legyen is szó.

Történelem a Nyíri-erdőben – az 1848-49-es emlékmúzeum

A Kecskemét melletti Nyíri-erdőbe már többször kalauzoltuk el kedves Nézőinket. Mostani látogatásunk alkalmával az itt álló erdészház történelmi jelentőségével és a benne található kiállítással foglalkozunk.

Kerámia dísztárgyak otthonunkban

A természeti környezet a maga valójában is gyönyörű és lelki nyugalmat ad befogadójának. Meghitt hangulatát akár bevihetjük otthonainkba is, képzőművészeti alkotások által. A modern fazekasmesterség egyik képviselőjével beszélgettünk, balatongyöröki műhelyének kreatív alkotóterében a szakma múltjáról, szépségéről és az alkotási folyamatokról.

Vadvilág – Két nap a Bakonyban…

Jól bejáratott helyre, a Bakony keleti lankáira látogattunk ismét, ahol a szokásos kínálatnál némiképp gyérebb volt ezúttal a vadmozgás, holott a tavasz immár – legalábbis nappal – egyre inkább virágjában áll.Az állandóan visszatérő mínuszok, az alapvetően anticiklonok meghatározta időjárási helyzetből adódó rekord méretű hőingás – csakúgy, mint történt ugye márciusban is –  mindenkit megvisel.

 

Premier műsorunkat 2022. április 23-án, szombaton 16 óra 55 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!