M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2022/16. adás – 2022.04.16. szombat 16:55

– Újdonságokkal várja érdeklődőit a Budakeszi Vadaspark
– Küldöttközgyűlést tartott az OMVK
– Önkéntesekkel újul meg a Peszéri-erdő
– Vadvilág – Fácánok, nyulak, őzek a nyüzsgő tavaszi erdőn
– Erdő Ernő bácsi meséi – A vadaspark
– Gasztro percek – Kiszely leves

 

Újdonságokkal várja érdeklődőit a Budakeszi Vadaspark

A változékony időjárás ellenére új látványosságokkal várják a látogatókat a Budakeszi Vadasparkban. Egy közel nyolcvan főt befogadni képes fedett foglalkoztató teret, valamint a méhek világát megelevenítő játszóteret és tanösvényt építettek.

Küldöttközgyűlést tartott az OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara idén Tatán tartotta meg tisztújítással egybekötött Küldöttközgyűlését. Az országos küldöttek igen nagy számban jelentek meg, ezzel a kamara történetében a most megtartott ülésen volt a legmagasabb részvétel.

Önkéntesekkel újul meg a Peszéri-erdő

Zöld környezetünk megóvása különösen kiemelt fontosságú rohanó világunkban. Az ország minden pontjáról érkeztek önkéntesek egészen Debrecentől Sopronig, hogy jószívvel segédkezzenek a Peszéri-erdő megújulásában.

Vadvilág – Fácánok, nyulak, őzek a nyüzsgő tavaszi erdőn

Az április valójában az első, tényleg tavaszi hónapunk, a márciusi színtelenség után szinte berobban a természet, növényi és állati téren egyaránt. Így van ez a fácánoknál is, ahol a kakasok vetélkedése uralja ezt az időszakot. A menekülő zsákmányállatok sasok, sólymok, rókák, nyestek és görények által leginkább vágyott fajtája, a mezei nyúl is ekkor fog hozzá a családalapításhoz. Az április közepe az őzek számára is izgalmas időszak. A bakok csapatai már feloszlóban vannak, elvégre tagjaik már megkezdik területeik elfoglalását.

Erdő Ernő bácsi meséi – A vadaspark

Régen a vadaspark főúri előkelőségek bekerített vadászterülete volt. Napjainkban a vadaspark méretében hasonló, de célja már nem a vadászat. Fajok megfigyelése, tudományos kutatások folynak e területeken.

Gasztro percek – Kiszely leves

A húsos orjacsontból a vegyes zöldséggel, 1 darab vöröshagymával, sóval, borssal és a babérlevéllel levest főzünk, azután leszűrjük. A leszűrt levet újra feltesszük forrni, és elkészítjük a rántást, mellyel berántjuk a levet. Az orjacsontról leszedjük a puhára főtt húst és beletesszük a forró lébe. Amíg az alapleves fő, a vesét külső hártyáitól megtisztítjuk, a belsejét is kivágjuk, majd enyhén sós vízben 30 percig főzzük. A vízből kivéve lehűtjük és vékony csíkokra vágjuk. Ezt is hozzáadjuk a leveshez, az előzőleg megabált velővel és 2 babérlevéllel együtt és összeforraljuk. A kész levesbe kevertünk még 2 dl tejfölt és egy evőkanál ecetet. A tetejét tálalás előtt karikára vágott lilahagymával szórjuk meg. Jó étvágyat!

 

Premier műsorunkat 2022. április 16-án, szombaton 16 óra 55 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!