M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2022/14. adás – 2022.04.02. szombat 16:55

– Palóc hagyományok – Hollókőn jártunk…
– Élő népművészet – Józsa János fazekasmester alkotásai
– Megújult turistaház fogadja a kirándulókat Felsőtárkányban
– Vadvilág – Ébredő természet, színesedő erdő
– Erdő Ernő bácsi meséi – A kulcsosház
– Gasztro percek – Barackos csirkemell

 

Palóc hagyományok – Hollókőn jártunk…

Hamarosan itt a húsvét, amikor az ünnepi hagyományok mellett a tradicionális népi viseleteknek is kiemelt szerep jut. Hollókőre látogatunk, ahol közelebbről is megismerhetjük a jellegzetes, palóc öltözködés részleteit.

Élő népművészet – Józsa János fazekasmester alkotásai

Józsa János korondi fazekasmester, a Népművészet Mestere hat évtizedes alkotóművészeti munkássága alatt a tradicionális használati és díszkerámia tárgyak, a korondi fazekasság hagyományának megőrzésére törekedett. A máig aktív mester idén ünnepli 80. születésnapját, ennek alkalmából a pandémia évei alatt készült alkotásait is bemutatja a nagyközönségnek.

Megújult turistaház fogadja a kirándulókat Felsőtárkányban

Hazánk erdeiben évente több mint 40 millió látogatói alkalmat regisztrálnak. A Heves megyei Felsőtárkányban, festői vidéken bújik meg a megújult Stimecz Ház. A létesítmény kifejezetten a bakancsos turisták számára készült, ahol kellemes környezetben tudunk elszakadni a városi nyüzsgéstől.

Vadvilág – Ébredő természet, színesedő erdő

Április immár teljes erőbedobással hirdeti: a természet végérvényesen felébredt hónapok óta tartó álmából. A szürke erdő látképét kezdik felváltani a színek itt ott felbukkanó árnyalatai. Ugyan még nem tartunk a különféle színek kápráztató kavalkádjánál, azonban apró rügyek, hajtások jelzik a fejlődő, egyre jobban kibontakozó természet újjászületését.

Erdő Ernő bácsi meséi – A kulcsosház

A kulcsosház a turistaháznál kevésbé komfortos szálláshely, ahol a vendéglátó állandó jelleggel nem tartózkodik ott. A kulcsosházakat csak egészben lehet kibérelni, ezért családok, csoportok számára ideális.

Gasztro percek – Barackos csirkemell

A kiklopfolt csirkemellet túróval, csirkemájjal, barackkal, fokhagymával és tojássárgájával készített töltelékkel megtöltjük (ízesítjük közben sóval-borssal). Henger alakura feltekerjük, majd külsejét sózva, borsozva, vékony bacon szalonnával beburkoljuk. Tepsibe helyezve sütőben megsütjük. Jó étvágyat!

 

Premier műsorunkat 2022. április 2-án, szombaton 16 óra 55 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!