M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2022/13. adás – 2022.03.26. szombat 16:55

– Március 15-i ünnepség a Nyíri-erdőben
– Különleges gép segít a Peszéri-erdő felújításában
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – A hazai erdők minősége
– Énekes kanárik és az otthoni madártartás felelőssége
– Civilek napja a Groupama Arénában
– Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasagancs
– Vadvilág – Dámok és szikaszarvasok nyomában…

 

Március 15-i ünnepség a Nyíri-erdőben

A KEFAG Zrt. és a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány Nemzeti Ünnepünk tiszteletére március 15-én ünnepi megemlékezést tartott a Kecskemét melletti Nyíri-erdőben. Az érdeklődők a puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos és látványos “Élő történelem” című bemutatót is megtekinthették.

Különleges gép segít a Peszéri-erdő felújításában

A Kunpeszér község szomszédságában fekvő Peszéri-erdőbe látogatunk. Helyszínünk egy kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület, ahol a meszes, homoki erdőssztyepp-komplex ökoszisztéma kezelése zajlik. Az adott 14 hektáros területről először letermelték az invazív fafajokat majd a kituskózásra került a sor. Egy másik helyszínen faültetés is zajlik, melynek keretében nyárfa csemetéket helyeznek el a homokos talajú területen.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – A hazai erdők minősége

Az erdőgazdálkodás lényege, hogy immár nincsenek elhanyagolt, kezeletlen, úttalan rengetegek, ahol a fák egyszerűen megöregszenek és meghalnak, kivéve a kutatási célú erdőrezervátumokat.

Énekes kanárik és az otthoni madártartás felelőssége

Maróti Béla tevékenységét már többször megmutattuk műsorunkban. Akár solymászként, akár vadászkutyája oldalán jelent meg adásunkban, láthattuk, hogy szakértelme nem megkérdőjelezhető. Ezúttal egy új oldaláról mutatjuk be őt, hiszen mestertenyésztőként eddig még nem láthattuk. A madarak tenyésztéséhez szintén természet-szeretete vezette.

Civilek napja a Groupama Arénában

Az I. Országos Civil Konferencia azon embereknek adott teret, akik önkéntes munkájuk révén szeretnének segíteni rászoruló embertársainkon. A rendezvényen az Értékteremtő Közösségekért- díjakat adták át, ezzel elismerve számos civil szervezetet, kinek munkája létfontosságú. Az eseményt színesítette még – többek között – versmondás, egy néptánc bemutató, valamint egy élő zenei előadás, mely a muzsika dallamain keresztül varázsolta a helyszínre a zene harmóniáját.

Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasagancs

Az állatvilágban csak a szarvasfélék családja növeszt agancsot. Ez a koponyából kinőtt csontképződményt ágakra bomlik és hegyes csúcsokban végződik.

Vadvilág – Dámok és szikaszarvasok nyomában…

A dámszarvasok természetes késésben vannak gím társaikhoz képest. Miként a szeptemberi szarvasbőgést is jó hónapra követi a dámbarcogás, úgy az agancshullajtással is megvárják a már enyhébb, kellemesebb március végi-április elejei időszakot. A szikaszarvasok is március végén hullatják agancsaikat és készséggel álltak modellt filmes munkatársunknak.

 

Premier műsorunkat 2022. március 26-án, szombaton 16 óra 55 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!