M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/52. adás – 2021.12.25. szombat 12:35

– Vissza az időben… – a gyenesdiási 170 éves faház
– A Magyar Állami Operaház szíve: a 21 mázsás csillár felújítása
– Egyedi faalkotások – elmerülve egy sajátos mesevilágban
– Vadvilág – a 2021-es esztendő legizgalmasabb természetfotói
– Adventi ünnepi koncert Mátraverebély-Szentkúton

 

Vissza az időben… – a gyenesdiási 170 éves faház

Igazi időutazásban lehet része annak, aki Gyenesdiásra látogat, egészen pontosan egy kis Kerámiaműhelyhez. Az itt tevékenykedő Pék család már évtizedek óta gyűjti a régmúlt iparos mestereinek használati eszközeit, megőrizve azokat az utókornak. A lelkes házaspár az elmúlt hónapokban egy igazi értékmentő projektnek vágott neki. Egy 170 éve épült faházat mentettek meg az enyészettől, mely annak idején egyszerre funkcionált présházként, valamint pinceként. A zalai hegyvidékről darabokban elszállított, majd a Kerámiaház mellett újra felépített faház kialakítása nem kis munkát igényel.

A Magyar Állami Operaház szíve: a 21 mázsás csillár felújítása

Az Operaház építése 1875-ben kezdődött és 9 évig tartott. Ybl Miklós fő műve remek esszenciáját adta a kor építészeti stílusainak. A jelenleg zajló munkálatok célja, hogy eredeti pompájában, de a 21. századi megoldásokat alkalmazva állítsák helyre Európa egyik legszebb Operaházát. Minket az épület tulajdonképpeni szíve foglalkoztat, azaz a 21 mázsás, hatalmas csillár.

Egyedi faalkotások – elmerülve egy sajátos mesevilágban

A fákból készült alkotások fontos részét képezik a képzőművészetnek. Sprok Antal egyedi, sajátos világot teremt különféle fa alapanyagokból készült szobraival, melyek sokszor egy különös mesevilágba repítenek.

Vadvilág – a 2021-es esztendő legizgalmasabb természetfotói

Az ünnepre hangolódva, szokásos Vadvilág összeállításunk ezúttal az esztendő legizgalmasabb fotóival mutatja be Önöknek az állatvilág apró mozzanatait!

Adventi ünnepi koncert Mátraverebély-Szentkúton

Idén decemberben is Muzsikál az Erdő. A helyszín Mátraverebély-Szentkút, hazánk híres, ferencesek által vezetett katolikus kegyhelye. A különleges, szakrális erővel bíró Nagyboldogasszony-templomba érkezők hangulatát a Misztrál zenekar és Sudár Annamária közös koncertje tette igazán ünnepivé.

 

Premier műsorunkat 2021. december 25-én, szombaton 12 óra 35 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!