M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/51. adás – 2021.12.18. szombat 12:40

– A vadászati történelem bemutatása a Hatvani Vadászati Múzeumban
– Erdő Ernő bácsi meséi – Kik azok a vadászok?
– Vadvilág – Téli életmód, ébren és elszenderedve
– Megérkezett a Mikulás a Budakeszi Vadasparkba
– Vadriasztó prizmák – előzzük meg a vadelütést!
– Gasztro percek – Fogas Kárpáti módra

 

A vadászati történelem bemutatása a Hatvani Vadászati Múzeumban

Mai műsorunk első helyszínén Hatvanba látogatunk, ahol a településen található Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum fogadott minket. A helyszínen arról érdeklődtünk, miként keltik fel a gyermekek érdeklődését a vadászati történelem témájában. A beszélgetést egy korhű, hagyományos vadászruhában ejtettük meg.

Erdő Ernő bácsi meséi – Kik azok a vadászok?

A hivatásos vadászok azok a személyek, akik – ha kell – gondoskodnak az állatok táplálék ellátásról és zavartalan életüket is biztosíthatják az erdei élet színterén.

Vadvilág – Téli életmód, ébren és elszenderedve

December harmadik hete az erdei állatvilágban körülbelül olyan, mint az időjárás a téli anticiklonok vagy inverziók idején, amikor a Kárpát-medencét akár hetekre is megüli a ködös, szürkés, mozdulatlan év végi némaság. Az állatvilágban is valahogy hasonló a helyzet. A téli álmot alvó réteg már békésen elszenderült,  a megdermedt kígyók, kétéltűek, rovarok, az álomba merült denevérek milliói számára gyakorlatilag megáll az idő. Ehhez képest ugyan a felszíni nagytestű melegvérű növényevők, a Mindennapi vadvilág sztárjai majdhogynem száguldó életet élnek decemberben is.

Megérkezett a Mikulás a Budakeszi Vadasparkba

December 4-én megérkezett a Mikulás a Budakeszi Vadasparkba. Puttonyában mindenféle finomságot hozott, hogy a közösen eltöltött idő alatt megajándékozza a résztvevőket és a vadaspark lakóit is. A Mikulásnak segítői is akadtak a Park területén, akik szintén érdekes programokkal várták a gyermekeket.

Vadriasztó prizmák – előzzük meg a vadelütést!

A balesetmegelőzés fontossága kiemelt jelentőségű az olyan utak mentén, ahol vadak keresztezhetik egy forgalmas út vonalát. A vadelütéses balesetek kivédésére vadriasztó prizmákat szereltek fel a 710-es számú főútvonal mentén. A prizmák az elhaladó gépjárművek fényszórójának fényét a menetirányra merőlegesen visszatükrözik, így egy optikai riasztókerítés jön létre, amely elriasztja a vadakat az út mellől.

Gasztro percek – Fogas Kárpáti módra

A mártáshoz a hagymát és a fokhagymát félfőre vágjuk, lepirítjuk az olajon, majd felöntjük fehérborral, és a felére forraljuk. Ezután beleöntjük a tejszínt, és sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kicsit összevágott zöldfűszereket. Egy serpenyőt hevítünk, majd a halszeleteket alapos leszárítás után megsózzuk, és az olajon először a sima felüket pirítjuk aranybarnára, majd a bőröset is, végül a bőrös felükkel felfelé rádobjuk a vajat, amit habzáskor kanállal a filékre locsolgatunk.

 

Premier műsorunkat 2021. december 18-án, szombaton 12 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!