M5 TV – Gasztro percek – Nyírségi gombócleves– 2021/50. adás – 2021.12.11.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd beletesszük a húst, és tovább sütjük a hús fehéredéséig. Fűszerezzük és beledobjuk a répát, gyökeret, karalábét, majd felöntjük vízzel és 1,5 órán át főzzük. Közben megcsináljuk a gombócokat. A krumplit sós vízben megfőzzük és egy tálban összenyomjuk, ráütjük a tojást, megsózzuk és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy keményebb masszát kapjunk. A gombát feldaraboljuk és a borsóval beletesszük a levesbe. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a levest lehúzzuk a tűzről és pár perc múlva hozzá adjuk a főzőtejszínt és fél citrom levét. Vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplimasszából, a levesbe tesszük és 10 percig főzzük.

 

Sertéshús                                          0,40 kg
Petrezselyemgyökér                          1 db
Sárgarépa                                          1 db
Zeller                                                 0,12 kg/ ½ db
Gomba                                              0,12 kg
Vöröshagyma                                    1 db
Zöldborsó                                          0,12 kg
Karfiol                                                ¼ db
Tejszín                                                0,20 l
Só, egészbors
Kukoricakeményítő
Burgonya                                           0, 20 kg
Tojás                                                  1 db
Petrezselyemzöld                              1 cs