M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/48. adás – 2021.11.27. szombat 12:55

– Értékmegőrzés az écsi Cifra Műhelyben
– Őshonos állatok a Mátrai Bivalyrezervátumban
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdősültség itthon és a nagyvilágban
– Vadvilág – Télbe hajló november vége
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a magasles?
– Gasztro percek – Zöldséges oldalas papírhüvelyben

 

Értékmegőrzés az écsi Cifra Műhelyben

Bár javában megtapasztaltuk már a hűvös és párás hétköznapokat, de ez nem szegheti kedvünket. Eldöntöttük, hogy jövő év tavaszáig, adásról-adásra foglalkozunk kellemes hangulatú, napsütéses nyári élményekkel és témákkal is. Elsőként ismerkedjünk meg az Écs községben található Cifra Műhellyel, és annak értékteremtő munkájával.

Őshonos állatok a Mátrai Bivalyrezervátumban

A Nyugat-Mátra kapujánál, Szurdokpüspökiben található a Mátrai Bivalyrezervátum, ahol egy hegyvidéki gyógyfüves legelőn gazdálkodnak a magyar parlagi szamár és a magyar házi bivaly gazdag állományával.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdősültség itthon és a nagyvilágban

Az erdő az alapja a szárazföldi életnek. Sokfélesége, működése meghatározó az emberiség, sőt az egész élővilág fennmaradása szempontjából. Most Hazánk és a nagyvilág erdőségeiről ejtünk szót.

Vadvilág – Télbe hajló november vége

November vége. A  meglassúdott idő, a csöndes várakozás, a lezárult téli felkészülés időszaka az erdőn. November végén már nem a lombok színesednek. Az állatvilágban is leállnak már a nagy folyamatok, a szarvasok, muflonok, őzek telten, felkészülve várják a tél beköszöntét. A lényeges események, a párzási, ellési időszakok már véget értek, minden résztvevőt egyfajta különös béke jár át.

Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a magasles?

A kilátószerűen magasodó magasleseken könnyedén megfigyelhetők az erdőt benépesítő állatok. A cserjeszint fölé magasodva, türelmesen várakozva nagyobb eséllyel pillanthatjuk meg az erdő lakóit.

Gasztro percek – Zöldséges oldalas papírhüvelyben

Az oldalast hagyományos módon megsütjük. A zöldségeket hasábokra, szeletre vágva vajon meg pároljuk, kevés sóval, kicsi cukorral. Majd egy zsírpapírból kivágott szívecske formába tesszük a párolt zöldségeket és a korábban megsütött oldalast. Összehajtjuk a szívformát, majd előmelegített sütőbe tesszük kb. 15 percre!

 

Premier műsorunkat 2021. november 27-én, szombaton 12 óra 55 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!