M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/47. adás – 2021.11.20. szombat 12:45

– Látogatás a pannonhalmi Ürmös Portán
– Valaczkai Erzsébet és tanítványainak kiállítása
– Erdő Ernő bácsi meséi – Miért pettyesek az őzgidák?
– Fajtiszta vadmacska kölyök a Budakeszi Vadasparkban
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Nemzeti parkok
– Női vadászok konferenciája Tatán
– Gímtrófeaszemle az Úrbéri vadászháznál

 

Látogatás a pannonhalmi Ürmös Portán

Ősi gyümölcsfák a kertben, gyógynövényágy a közeli zarándokúton vándorlók számára. Nos igen, Pannonhalmán nemcsak az Apátság vonzereje késztet megállásra. Egy családi gazdaságba látogatok most el, egészen pontosan a pannonhalmi Ürmös Portára.

Valaczkai Erzsébet és tanítványainak kiállítása

Az erdei környezet és az abban élő állatok – ezek az állandó témái Valaczkai Erzsébet Csergezán-díjas festőművész kiállításainak. A legújabb alkotásoknak a pétervásárai Művelődési Központ adott otthont, ahol a művésznő saját festményei és könyvillusztrációi mellett, fiatal tanítványainak képei is helyet kaptak a kiállított műremekek között.

Erdő Ernő bácsi meséi – Miért pettyesek az őzgidák?

Az őzgidák tavasszal jönnek a világra, és amíg meg nem erősödnek, addig az aljnövényzetben bújnak meg. A bundájukon lévő fehér pettyek segítik az elrejtőzést a napfényfoltoktól csillogó sűrű rengetegben.

Fajtiszta vadmacska kölyök a Budakeszi Vadasparkban

Fajtiszta kölyökvadmacskát találtak a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai, a Börzsöny egy zárt, erdős, lakott területektől távol eső részén. A legyengült állatot – befogását követően – a nemzeti park munkatársai haladéktalanul a vadmacska fajmegőrzési programban együttműködő partnerükhöz, a Budakeszi Vadasparkba szállították.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Nemzeti parkok

A magyar természetvédelem már több, mint 150 éves hagyományokkal rendelkezik. Jelenleg a legmagasabb szintű oltalmat a nemzeti parkok jelentik.

Női vadászok konferenciája Tatán

A Vadászati Kulturális Egyesület, Diana Vadászhölgy Klubja fogadta a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Artemis Munkacsoportját a hagyományos VI. Nők és a Fenntartható Vadászat Nemzetközi Konferenciájának keretében, Tatán. Nyolc ország mintegy, félszáz vadászhölgye közösen vitatta meg az eseményen a fenntartható vadgazdálkodás jövőbeli szerepét. A konferencia egyik elemeként Prihoda Judit festő és grafikusművész, a zene dallamára, egy elefántot alkotott a vászonra, mindössze negyed óra alatt.

Gímtrófeaszemle az Úrbéri vadászháznál

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. úrbéri vadászházánál rendezte meg idei, gím trófeaszemléjét. A helyszínen, a szokásoknak megfelelően, Dr. Renner Sándor plébános celebrálásával Szent Hubertus misét is tartottak az esemény második felében.

 

Premier műsorunkat 2021. november 20-án, szombaton 12 óra 45 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!