M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/39. adás – 2021.09.25. szombat 12:35

– Hivatásos vadászok versenye Mátrafüreden
– “Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas”
– Erdő Ernő bácsi meséi – A gímszarvas
– Vadvilág – Szikaszarvas-bőgés az erdő mélyén
– Gasztro percek – Vargabéles

 

Hivatásos vadászok versenye Mátrafüreden

Az Országos Magyar Vadászkamara szervezésében Mátrafüreden rendezték meg az idei Hivatásos Vadászok Országos Versenyét, ahol számtalan sokoldalú és kreatív versenyszám biztosította az indulók megmérettetését és szakmai felkészültségének fejlődését.

“Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas”

A pörbölyi Habsburg Frigyes főherceg nevéhez köthető, felújított kiállítási pavilonban nyitotta meg kapuit a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” elnevezésű kiállítás, melynek létrehozása a Gemenc Zrt. munkatársainak kreatív munkájának végeredménye. A helyszínen kiállított tárgyak és interaktív elemek igen sokoldalú és ötletes megoldásokat igényeltek.

Erdő Ernő bácsi meséi – A gímszarvas

Ebben az epizódban a magyar erdők koronás királyával, az impozáns megjelenésű gímszarvassal ismerkedünk meg.

Vadvilág – Szikaszarvas-bőgés az erdő mélyén

A hazánkban kis számban élő szikaszarvasok ilyenkor nyújtanak hálás témát és igazi október eleji csúcsfény-kánaánt – elsőként egy dagonyázó-vízlelőhely közelében.  Fehérvárcsurgó környékén kalandozunk, a Vadex Zrt vadászterületén. Az itt látható faj hazánkban csak errefelé és a nyíregyházi állatparkban található meg.

Gasztro percek – Vargabéles

A tésztát éppen csak puhára főzzük tejben, hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a túrót, tejfölt és a citromhéjat is, valamint a mazsolát. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a túróhoz forgatjuk. Az egész masszát összeforgatjuk a tésztával. Egy tepsit vagy tortaformát kivajazunk, majd egyenként ráfektetjük a réteslapokat úgy, hogy mindegyiket alaposan bekenjük az olvasztott vajjal. 4 lapot terítünk így le, majd beleöntjük a tésztás-túrós keveréket. A tetejét is bevonjuk réteslapokkal ugyanúgy, mint az alját, egyenként vajjal lekenegetve. 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 

Premier műsorunkat 2021. szeptember 25-én, szombaton 12 óra 35 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!