M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/28. adás – 2021.07.10. szombat 12:40

– Erdő és víz szoros kapcsolata
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdők és csapadék
– Muzsikál az Erdő – Rézfúvósok dallama az erdő mélyéről
– Vadvilág – Júliusi tikkasztó életképek
– Tradíció és hagyomány a jelenben – a Gróf Merán Fülöp Múzeumban
– Gasztro percek – Csirkemelltorta

 

Erdő és víz szoros kapcsolata

Az erdők alkotják a Föld legösszetettebb ökoszisztémáját, melyeknek a jövőben döntő szerepük van az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelemben. Az erdő rendelkezik az egyik legkomplexebb vízkörforgalommal a szárazföldi ökoszisztémák közül és a vízkészletekre mind mennyiségi, mind minőségi szempontból jelentős hatása van. A globális klímaváltozás hatásaként világszerte gyakoribbá, súlyosabbá válnak az időjárási szélsőségek, köztük az aszályos időszakok. Éppen emiatt kiemelkedően fontosak azok a kutatási programok, melyek az erdő és a víz kapcsolatával foglalkoznak.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdők és csapadék

500 milliméter – ez a bűvös érték szó szerint létkérdés erdeink szempontjából. Évente, rendszeresen legalább ennyi csapadék szükséges ahhoz, hogy az erdők kialakuljanak, lévén a legnagyobb vízigényű növénytársulás ez az életközösség.

Muzsikál az Erdő – Rézfúvósok dallama az erdő mélyéről

Hosszú kihagyás után itt az ideje egy kis igazi örömzenélésnek! Az újfent “muzsikáló” erdő ezúttal egy rézfúvós kvintett életigenlő dallamaitól volt hangos, zenész és a közönség legnagyobb örömére.

Vadvilág – Júliusi tikkasztó életképek

Ez az olykor már-már perzselő hőségbe átcsapó időszak igazi természeti bőségszarunak bizonyul a lelkes természetfilmes számára. Friss, élénk zöld színvilág, tücsökciripelés nesze vagy éppen a lágy füveket mohón fogyasztó vad nyugalmat árasztó látványa, mind arra sarkallja az erdőt járó képalkotót, hogy csak még pár órát a béke szigetén töltsön.

Tradíció és hagyomány a jelenben – a Gróf merán Fülöp Múzeumban

Tradíció és hagyomány a jelenben. Csákberényben, az egykori Merán-uradalom központjában található a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, valamint a Vértesi Panoráma Tanösvény. A létesítmény célja a vidék vadászati és erdészeti kultúráját, hagyományait méltó módon ápolni és bemutatni.

Gasztro percek – Csirkemelltorta

Könnyen összeállítható egyszerű étel, játékosan be lehet vonni a gyerekeket a konyhai előkészületekbe. Az elkészült ételt melegen és hidegen is lehet fogyasztani. Otthoni elkészítése kb. 1 óra 20 perc összeállítással és sütési idővel együtt.

 

Premier műsorunkat 2021. július 10-én, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!