M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/25. adás – 2021.06.19. szombat 12:40

– Szú fertőzöttség a Soproni-hegységben
– A tápláló június hava
– Vándorméhészek az akácméz termelésben
– Gasztro percek – Gulyásleves

 

Szú fertőzöttség a Soproni-hegységben

A Soproni-hegység erdeiben rendkívül komoly károkat képes okozni – főleg a lúcfenyőket sújtó – apró kis rovar, a szú. A szakemberek figyelmüket és energiájukat arra fordítják, hogy ezen pusztítást megállítsák, vagy mértékét csökkentsék. Mi is kilátogattunk a helyszínre, ahol megtudhattuk, miért ölt egyre nagyobb mértéket itthon és Közép-Európában a szú által okozott lúcfenyő-pusztulás.

A tápláló június hava

Felvételeink az erdő szélétől nem messze készültek, itt még az egyre fejlettebb agancsok olykor gondot okozhatnak a táplálkozásban – ezért is mozognak szarvasaink inkább a tágabb, szabadabb térségek felé. (…) Röfögő hatalmas barátaink, a vaddisznók is jelzik a maguk módján: teljes erőből nyár van. Az egykor csíkos kiscukik napjainkra már egész vaddisznószerűen barnák, a csíkjaik immár teljesen eltűntek, csak a méretükben különböznek még szüleiktől.

Vándorméhészek az akácméz termelésben

Bizonyára Nézőink közül is sokan szeretik a mézet, talán pont az akácméz a kedvencük. Ez utóbbiról ejtünk most szót a következő percekben, hiszen meglátogattuk Molnár Mátyás vándorméhészt, aki épp a kaptárak melletti teendőket látta el. Természetesen a méz mellett a méhész szakma fortélyai is szóba kerültek kitekintésünk során.

Gasztro percek – Gulyásleves

Ez az étel a magyar konyha éke, kiváló, minden alapanyaga hazánkban fellelhető. Domináns íze a köménymag, hozzá társul a magyar pusztában felhizlalt szarvasmarha húsa. A magyar hagyma és fokhagyma felejthetetlen, íze és aromája páratlan. Ehhez pedig az az ősi tudás járul, amellyel e csodálatos étel megszülethetett.

 

Premier műsorunkat 2021. június 19-én, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!