M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/19. adás – 2021.05.08. szombat 12:40

– Az Ördög-torony és a Pilisi len otthona
– Erdő Ernő bácsi meséi – Miért veszélyes a kullancs?
– Gazdijogsi – felelős kutyatartás
– Hideg, áprilisi tavasz erdőn-mezőn
– Gasztro percek – Vargabéles

 

Az Ördög-torony és a Pilisi len otthona

A Budai-hegységben található Kis- és Nagy-Szénás hegyek rendelkeznek egy nemzetközi szintű elismeréssel, amit Európa Diplomának neveznek. Ezt olyan területek kapják meg, amelyek az európai közösség számára is egyedülálló értéket képviselnek. Ebbe a térségbe látogatunk most, ahol a helyszín kiemelt jelentőségű és védett természeti értékeit mutatjuk be.

 

Erdő Ernő bácsi meséi – Miért veszélyes a kullancs?

A kullancsok olyan apró élősködők, amik a madarak, az emlősök és az emberek vérével táplálkoznak. Nyálukkal olyan kórokozók juthatnak a vérbe, melyek betegségeket idézhetnek elő.

 

Gazdijogsi – a felelős kutyatartásért

Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az állatvédelmi problémák megoldásához, hiszen e területen a szemléletváltás és az oktatás egyaránt nagy jelentőségű. Ha kutyatartókká szeretnénk válni a felelősségvállalás elengedhetetlen.

Hideg, áprilisi tavasz erdőn-mezőn

Immár hozzánk is megérkezett az általános felmelegedés első furcsa  jele: a hideg tavasz, a gyengülő, eltérülő meleg tengeráramlások miatti gyakoribb és erősebb észak-déli irányú állandó hidegbetörések korszaka. Szerencse, hogy kontinentális éghajlathoz szokott állatvilágunk aránylag jól tűri az ilyen jellegű megpróbáltatásokat.

 

Gasztro percek – Vargabéles

A tésztát éppen csak puhára főzzük tejben, hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a túrót, tejfölt és a citromhéjat is, valamint a mazsolát. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a túróhoz forgatjuk. Az egész masszát összeforgatjuk a tésztával. Egy tepsit vagy tortaformát kivajazunk, majd egyenként ráfektetjük a réteslapokat úgy, hogy mindegyiket alaposan bekenjük az olvasztott vajjal. 4 lapot terítünk így le, majd beleöntjük a tésztás-túrós keveréket. A tetejét is bevonjuk réteslapokkal ugyanúgy, mint az alját, egyenként vajjal lekenegetve. 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 

Premier műsorunkat 2021. május 8-án, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!