M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/18. adás – 2021.05.01. szombat 12:40

– Bőszénfa – egy ritka szarvasfaj otthona
– Vendégségben a Miszla-Art művészközösségben
– Az andocsi Szűz Mária szobor öltözéktára
– Indul az őzbak vadászati szezonja
– Gasztro percek – Károlyi fácánleves

 

 

Bőszénfa – egy ritka szarvasfaj otthona

A hangulatos zselici dombok között fekvő kis falu, Bőszénfa különleges vadasparknak ad otthont. A szarvaspark lakóit korábbi adásunkban már bemutattuk nézőinknek, egy igen ritka, vadon már kipusztult faj kivételével. Ez pedig nem más, mint a Dávid-szarvas. Nevét Dávid atyáról, a Kínában térítő misszionáriusról kapta, aki először számolt be a faj létezéséről, még a 19. században. Az állat küllemét tekintve még laikus szemmel is azonnal szembetűnő a megannyi különbség a hazai, őshonos szarvasfélékhez képest.

Vendégségben a Miszla-Art művészközösségben

Egy korábbi adásunkban már jártunk Miszlán, hogy bemutassuk hogyan újult meg a Nemeskéry Kastély és hogyan jött létre a MISZLA-ART művészeti közösség. Most ismerjenek meg néhány művészt is, akiknek életére jelentős hatást gyakorolt az itt eltöltött idő. Természetesen egy házi koncerten is részt vehettünk!

Az andocsi Szűz Mária szobor öltözéktára

Van Somogy megyében egy község, ahol egy középkori eredetű monda alapján több száz éve már egy rendkívüli hagyományt ápolnak. Az andocsi Nagyboldogasszony templom az egyik legismertebb magyar katolikus búcsújáró hely, az itt található Mária kegyszobornak pedig különleges története van. A plébánia egyik szárnyában helyezték el a Szűzanya ruháiból berendezett Mária Múzeumot. Az ide zarándokló hívők egy-egy Mária ruhával fejezik ki ragaszkodásukat, köszönetüket. A szobrot minden második héten a liturgia színe szerint öltöztetik. A ruha gyűjtemény igencsak gazdag; már közel négyszáz díszes kelme gyűlt össze a kegytemplom szobrának.

Indul az őzbak vadászati szezonja

Április közepén kezdődik és egészen szeptember végéig tart az őzbak vadászati szezonja, melynek célja természetesen nemcsak a finom őz hús, a jó őzpörkölt élvezete. Az őz trófeája, bár nem olyan hatalmas, mint nagyobb szarvasféle társaié, feltétlen vadász szív -dobogtató. Ezúttal bemutatjuk az őzbak agancsfejlődésének rövid történetét, melynek eredménye valójában valamennyi cserkelésünket inspirálja.

Gasztro percek – Károlyi fácánleves

Először főzni kell egy jó tartalmas húslevest, előzőnap!

Egy fazék aljára marha darált húst, melybe keverünk paradicsompürét, és félig felvert tojásfehérje habot, erre rakunk az egész fácánt, ezt pedig sertéscsonttal vagy marhacsonttal, erre kell ráönteni az előző napi hideg húslevest. Ezután gyöngyöző forralással lehet főzni, később rakunk bele zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, gomba, káposzta, tv paprika, paradicsom). Akkor igazán finom az erőleves, ha legalább 4-5-6 órán át hagyjuk főni!

 

Premier műsorunkat 2021. május 1-én, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!