M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/15. adás – 2021.04.10. szombat 12:40

– Közjóléti fejlesztések a Nagyréten
– A soproni erdészhallgatók viselete – a walden jelentősége
– Erdő Ernő bácsi meséi – Kik azok az erdészek?
– Sárréti formák, színek és élővilág
– Gasztro percek – Borsos tokány

 

Közjóléti fejlesztések a Nagyréten

Budapest egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a II. kerületben található hűvösvölgyi Nagyrét, amelynek soron következő ökoturisztikai fejlesztését a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen végzi. A közel 30 millió forintos beruházás nyomán tematikus játszótérrel és szabadtéri fitneszparkkal is gazdagodik a terület, amit az ide látogatók előreláthatólag április végén vehetnek majd birtokukba.

A soproni erdészhallgatók viselete – a walden jelentősége

Selmecbánya – a Trianon előtti Magyarországon – a bányászati és az erdészeti oktatás bölcsője volt. Nemcsak a szakoktatás, hanem a diákhagyományok tekintetében is jelentős szerepet játszott. 1919-ben azonban az Alma mater költözésre kényszerült. A selmeci Akadémia szellemi és kulturális központja Sopron városa lett. A leghűségesebb város utcáin megjelenő főiskolai hallgatók ruházatukkal is kitűntek a polgári lakosság közül.

Erdő Ernő bácsi meséi – Kik azok az erdészek?

Az erdészek olyan emberek, akik óvják az erdő növényeit és állatait, hogy azok nyugalomban élhessenek. Nekik köszönhetjük, ha az erdőben rend, és – főleg a szemetelésre külön kitérve – tisztaság van.

Sárréti formák, színek és élővilág

“Ahogy a mindennapi, embereket, kultúránkat, eseményeinket ábrázoló operatőri munkában, úgy a természetfilmes  életében is vannak jobb és rosszabb képek, kötelező gyakorlatok és Isten áldotta pillanatok, melyekre élete végéig emlékezik alkotójuk. Van, hogy sikerül olyan rejteket találni, olyan szélirányt elcsípni, amikor minden tökéletesen sikerül, sőt még a kép hangulata, szerkezete is szinte sugallja a lényeget.”

Gasztro percek – Borsos tokány

Vöröshagymát sertészsíron megpirítjuk, majd rárakjuk a tokányra felvágott marhahúst. Az ízesítés sóval, a fűszerezés borssal történik. Szakaszos párolást követően, a végén paradicsompüré kerül bele. Akkor jó, ha tartalmas szaftot kapunk, és rozsdabarna színe van. Köretként adhatunk hozzá sós burgonyát és kifőtt tésztát!

 

Premier műsorunkat 2021. április 10-én, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!