Önkéntesen a Kárpát-medencében és azon is túl…-Svédország – Kékvirág Anyanyelvi Tábor – 2020 – 1/11

Stockholmtól pár száz kilométerre már közel húsz éve tartanak nyári tábort a távolba került magyar gyerekek számára. A program célja, hogy a fiatalok ápolhassák, és jobban megismerjék nemzeti kultúrájukat, történelmüket és ezáltal továbbra is fenntarthassák identitásukat. Műsorvezetőnk Pesti Balázs a táborban segített és részt vett a programokban.
A határon túli és a diaszpórában élő magyarság körében az óvodás kortól a tinédzserkorig foglalkozni kell a magyar nyelv, kultúra ápolásával, melyek nagyon fontosak a magyar identitás tudatuk kialakulásában. Ezt a nemes munkát végzik Tompa Anna és barátai a svédországi Halleberga községben, a Kékvirág anyanyelvi Táborban.

Tompa Anna festőművész évtizedekkel ezelőtt került Svédországba munkája kapcsán. Nemcsak beilleszkedett az ottani magyar diaszpórába, de önkéntes kezdeményezésére magyar anyanyelvi tábort alapított. Ennek az volt az oka, hogy szomorúan tapasztalta, hogy a körülötte élő magyar családok gyermekei identitás zavarral küzdenek és rohamosan veszítik el magyar nyelvi tudásukat. Ez a folyamat különösen a svéd-magyar házasságoknál volt tapasztalható.