M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/9. adás – 2021.02.27. szombat 12:40

– A vadászat és a barokk zene kapcsolata
– Téli utánkeresés Bartha Ferenccel
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei
– Mezei pocok invázió a tolnai erdőkben
– Erdő Ernő bácsi meséi – A tűlevél
– A vadfilmezés szépsége és nehézsége

 

A vadászat és a barokk zene kapcsolata

A papírra vetett hangjegyeket tehetséges, fiatal művészek keltik életre a Miszla Art barokk zenei műhelyének otthont biztosító Nemeskéry Kastélyban. A barokk jellegű kúria elsősorban a kortárs képző- és zeneművészek számára nyújt hátteret művészi tevékenységük folytatására, nyugodt és harmonikus helyet az alkotáshoz: szabad alkotói szellemi műhely a szabadban. Az alkotóház alapítói számára a zene és a vadászat is szorosan összekapcsolódik. Arról érdeklődtünk tőlük, honnan ered ez a kötődésük.

Téli utánkeresés Bartha Ferenccel

A tél folyamán megszokottnak mondhatók az állományszabályozó vadászatok. Ennek során szükség lehet az utánkereső szakemberek munkájára, akik felkutatják a sebzett vadat. Ezúttal Bartha Ferenc vérebvezetőt kísérjük el munkája során.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei

Az erdők már hosszú ideje érzik, de az emberek többsége leginkább csak hírből tudja, hogy az éghajlatunk változása felgyorsult. Az erdők állapota tükrözi legszembetűnőbben a klímaváltozás hatásait.

Mezei pocok invázió a tolnai erdőkben

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai olykor egészen váratlan és furcsa nehézségekkel szembesíti Hazánk erdészeit. A rendhagyó téli időjárási viszonyok miatt mezei pocok gradáció jelentkezett egy erdős területen. De mi is az a pocok gradáció?!

Erdő Ernő bácsi meséi – A tűlevél

A fenyők, mint örökzöld fák, télen is zöldellnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy soha nem cserélik le tűleveleiket. Ez a folyamat a fenyők esetén nem egyszerre, hanem szakaszosan történik.

A vadfilmezés szépsége és nehézsége

Bár sokan úgy gondolják, jó természetfilmeket csak bokrok mélyén lapulva, csalitosban hason kúszva lehet készíteni, ez nem teljesen igaz. A filmesnek nemcsak magához a fényképezéshez kell jól értenie, nemcsak látnia kell a lehetséges képet, a fényeket. Épp ilyen magas szinten kell ismernie a vad viselkedését is, leginkább azt: hogyan lát – illetve hogyan nem lát, ha megfelelő módon viselkedünk akár az orra előtt is.

 

Premier műsorunkat 2021. február 27-én, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!