M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/8. adás – 2021.02.20. szombat 12:35

– Portré Bartucz Péter nyugalmazott erdésszel
– A kaszói téli erdő varázsa
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a moha?
– Takarmányozás és agancshullás a téli tájon
– Visszaemlékezés a hazai vérebtenyésztés megalapítójára
– A vad téli tápláléka az erdő rejtekén

 

Portré Bartucz Péter nyugalmazott erdésszel

Hazánk erdész – vadásztársadalma mindig is bővelkedett kiemelkedő eredményeket elért, példamutató szakmai tevékenységet végző egyéniségekben. Bartucz Péter négy évtizeden keresztül a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Gúthi Erdészetének igazgatója volt. Irányítása alatt vált világhírűvé a Gúthi Vadászterület.

A kaszói téli erdő varázsa

Télen is érdemes időt szakítanunk arra, hogy gyönyörködjünk környezetünk szépségében. A fehér hópaplanba takaródzó, kaszói erdő ebben az időszakban is a leghangulatosabb arcát mutatja. Különösen emlékezetes végig szelni a tájat egy jól befűtött, aprócska kisvonat védelmében. Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő erdei vasútvonal csodálatos tájon halad át. A hideggel dacolva, a téli erdőt is érdemes meglátogatni és felfedezni csodáit.

Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a moha?

A moha egy rendkívül apró növény. Szinte bárhol előfordulhat környezetünkben. Puhaságának oka, hogy picike levélkéi vékonyak és rugalmasak, így könnyen meghajlanak a ránehezedő súly alatt.

Takarmányozás és agancshullás a téli tájon

Előző adásainkban már bemutattuk a vadgazdálkodók téli teendőit. A vad megfelelő takarmányozása és a hullajtott agancs illegális gyűjtésének problémája köti le ilyenkor a szakemberek figyelmét. Ezúttal a Fehérvárcsurgó környéki erdőkhöz látogatunk, ahol egy kicsit bepillantunk az ott folyó munkálatokba.

Visszaemlékezés a hazai vérebtenyésztés megalapítójára

A február az a hónap, amelynek eljöttét talán a vérebvezetők és kutyáik várják a legjobban. Évtizedek óta ilyenkor Kaszó pusztán találkoznak az év legnagyobb versenyén, a Fővizsgán. Ismerjük meg a a magyar utánkeresés egyik legnagyobb szakemberének munkásságát, Id. Fuchs Antalról van szó, akinek tavaly ősszel emléktáblát is avattak Huszárokelőpusztán.

A vad téli tápláléka az erdő rejtekén

Az idei telet február elejéig leginkább talán átlagosan enyhének, de egyben szeszélyesnek is nevezhetjük. Összeállításunk készítéséig ugyan volt néhány tél-illúzióra emlékeztető nap, belekóstolhattunk a -10 fokos hidegek régen oly gyakori világába, február eleje meghozta a komolyabb sarkvidéki időszakot is – de a legjellemzőbb ez a kissé havas, inkább esős, táplálékban és annak hozzáférhetőségében egészen tűrhető átmeneti időszak.

 

Premier műsorunkat 2021. február 20-án, szombaton 12 óra 35 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!