M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/7. adás – 2021.02.13. szombat 12:35

– Vadetetés a Vadex Zrt. területén
– A Kardosfai kilátó páratlan panorámája
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdőgazdálkodás 3 célja
– Izgalmas utánkeresés Klinkó Nándor vérebvezetővel
– Téli teendők a Tisza-tavon
– Vad az enyhülő téli erdőben

 

Vadetetés a Vadex Zrt. területén

A téli vadetetés létfontosságú az erdőt-mezőt járó vadak számára. Még egy ilyen enyhe télen is bőven van dolga a vadgazdának, hiszen a vadállomány táplálását ilyenkor is folyamatosan biztosítani kell. A VADEX Zrt. gazdálkodási területére látogattunk, hogy élőben is megtekinthessük a vadetetés folyamatát.

A Kardosfai kilátó páratlan panorámája

Kaposvártól 20 kilométerre, a zselici erdő mélyén található a Kardosfai kilátó, mely hazánk legmagasabb, fából épült kilátója. Tiszta időben páratlan panorámát nyújt a látogatóknak, de így télvíz idején is gyönyörű látványt kínál.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdőgazdálkodás 3 célja

Hazánkban az erdőgazdálkodás sohasem egyenlő a fakitermeléssel. Az erdőgazdálkodás természeti értékeket óv, turisztikai lehetőségeket teremt, valamint gazdasági eredményeket produkál a faanyag előállításával.

Izgalmas utánkeresés Klinkó Nándor vérebvezetővel

A vadászkutya egyik legfontosabb feladata, hogy felkutassa a sebzett vadat. Az utánkeresők a sebzésből hátramaradt nyomokból végzik értékmentő tevékenységüket. Stábunk egy “éles”, utánkereső munkán kísérte el Klinkó Nándor vérebvezetőt és Ricsika-Erdei Apacs nevű kutyáját.

Téli teendők a Tisza-tavon

A Tisza-tó Hazánk legnagyobb mesterséges tava, melynek létrehozása szorosan kapcsolódik a Kiskörei vízerőműhöz és a folyószabályozás folyamatához. A tónak mára saját ökológiája alakult ki, azonban az emberi tényező jelenleg is fontos a terület fenntartása érdekében. A helyszínen most a téli teendőkbe lestünk bele.

Vad az enyhülő téli erdőben

Megülepedett már az idei tél. Túl vagyunk a derekán, az erdő pedig, mint elolvadt gleccserek régmúlt folyásánál az immár kopár sziklameder, barnásszürke szárazságával is mutatja: gyengülnek  már a telek. A szarvastehenek egy hármas kis csapatát figyeltük meg először, majd gímbikák komoly rudlija zúgott el az élő, erdei valóságshow kezdetén. Két dámbika is lencsevégre került, láthatóan jó kondícióban keresik a táplálékot, mely, ha nem is bőséges, de a jelek szerint elegendő lesz a tavasz biztonságos eléréséig.

 

Premier műsorunkat 2021. február 13-án, szombaton 12 óra 35 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!