M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/5. adás – 2021.01.30. szombat 12:40

– Kárókatona gyérítés a Tisza-tónál
– Szalonna és Bandája felemelő koncertje Gyulán
– Erdő Ernő bácsi meséi – Miért van szemét az erdőben?
– Hínárkaszálás és szemétszedés a Tisza-tavon
– Látogatás a Budakeszi Vadasparkban
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Védelem és gazdálkodás
– Enyhe január, vadbőség az erdőben

 

Kárókatona gyérítés a Tisza-tónál

Az utóbbi években a hazai halállomány mennyiségét és sokszínűségét szinte alapjaiban veszélyeztető madárfaj jelent meg a hazai vizeken. A kárókatona, vagyis a kormorán egyre szaporodó állományának értékes halfajaink látják kárát. E halrabló madárfaj gyérítése tehát létfontosságú feladat. A Tisza-tóhoz látogatunk, hogy bemutathassuk, hogyan is történik a helyi kormoránállomány csökkentése.

Szalonna és Bandája felemelő koncertje Gyulán

Muzsikusok vagyunk – szól a mottója a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szalonna és bandája zenekarnak, amely hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. Most felidézzük a zenekar egyik erdei koncertjét.

Erdő Ernő bácsi meséi – Miért van szemét az erdőben?

A szemét, azon kívül, hogy végtelenül csúnya látvány, megmérgezheti a talajt, és ezáltal a növényeket, állatokat is. Rendkívül fontos, hogy természetjáráskor mindig vigyünk magunkkal szemetünket.

Hínárkaszálás és szemétszedés a Tisza-tavon

Önkéntesünk, Pesti Balázs a hínárkaszálásba kapcsolódik bele, melynek célja – mint minden feltöltődő és elmocsarasodó, úgynevezett eutrofizálódó állóvíz esetében – a túlzott hínárborítás, illetve ezzel párhuzamosan a nádasok, gyékényesek felületének csökkentése. A vízfelszín megtisztítása után a parti szemét eltakarításában is részt vesz önkéntesünk.

Látogatás a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszin található csodálatos erdei Vadasparkban teszünk látogatást, ahol a park történetével és jelenlegi működésével ismerkedünk meg.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Védelem és gazdálkodás

Magyarország közel 10 milliós lakosságának ellátásához sok faanyagra van szükség. Nemcsak a fűtéshez kell fa, hanem a házak tetőszerkezetéhez, a bútorokhoz és számtalan más egyébhez is fontos ez a nyersanyag. Kitermeléséhez és hasznosításához megfelelő gazdálkodásra van szükség.

Enyhe január, vadbőség az erdőben

Bár egy deres hátú vaddisznó azt a benyomást keltheti, hogy ritka szigorúságú, kemény tél az idei, erről, pár nap kivételével ebben a szezonban még nem beszélhetünk. Az eddigi hóborította napok száma nem volt számottevő, ennélfogva a vadállomány téli küzdelmei sem különösebben látványosak. A téli vadetetők feltöltésére azonban szükség van, így szép számmal érkeznek az állatok ezen helyszínekre.

 

Premier műsorunkat 2021. január 30-án, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!