M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/2. adás – 2021.01.09. szombat 12:40

– A három kilátó meséje
– Erdei séta – újdonságok nyomában
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdőgazdálkodás társadalmi hasznai
– Önkéntes munka a Soproni Parkerdőben
– A téli napforduló után…

 

A három kilátó meséje

Az erdőgazdaságok közjóléti munkájának köszönhetően épült kilátók mind-mind méltán népszerűek és kedvelt célpontok az erdőjáró turisták körében. Mindig a környezetbe illeszkedő kilátókat építenek és tartanak fenn, amelyekről messzire ellátva komoly földrajzi, ökológiai és nemegyszer geológiai, botanikai ismereteket is szerezhetünk.

Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a hatvanas-hetvenes évek elején három leselejtezett fúrótoronyból is kilátót alakítottak ki. Velencén a Bence-hegyen, egyet Nagykanizsán, valamint a Mátrában. A három torony kalandos történetét Salacz Nóra gyűjtötte össze egy kötetbe. Különlegességük, hogy nagyjából egyszerre állították fel őket, valamint későbbi újjászületésük is szinte egy időben történt.

Erdei séta – újdonságok nyomában

Egy erdei séta során megannyi újdonságot fedezhetünk fel, bővíthetjük természeti tudástárunkat. Különösen abban az esetben, ha egy vezetett, szakvezetéses erdei sétára indulunk el.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdőgazdálkodás társadalmi hasznai

Az erdőgazdálkodás és vele együtt a faipar, a fakereskedelem közel 100 ezer embernek ad ma Hazánkban megélhetést. Az erdő emellett terepet ad a kirándulásnak, az erdei sportoknak, amelyek egészségünk megőrzésében játszanak igen fontos szerepet.

Önkéntes munka a Soproni Parkerdőben

Pesti Balázs ezúttal hazánk egyik legkedveltebb kiránduló vidékére látogat el, a Tanulmányi Erdőgazdaság Soproni Parkerdejébe. Sopron város legrégebben ismert és emlegetett forrása, a Deák-kút környékén egy lelkesen sepregető csapatba botlott. Önkéntesünknek nem volt hát választása, gereblyével a kezében hamar csatlakozott is a dolgos közösséghez.

A téli napforduló után…

Noha január eleje-közepe még mindig az év legrövidebb nappalait jelentő időszak, lassanként, percről percre azért araszolunk a június szikrázóan meleg, hosszú nappalos, termékeny nyara felé.  Az utóbbi évtized telei ráadásul lényegesen enyhébbek a korábbi időszakoknál, viszonylag ritkává váltak a tartósan hóborította, valóban komoly hidegbetörésekkel járó januárok…de sosem tudhatjuk: mi is történik.

 

 

Premier műsorunkat 2021. január 9-én, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!