M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/47. adás – 2020.12.19. szombat 12:25

– Ünnepi készülődés – tűzveszély a konyhában
– Lelki feltöltődés a Salföldi pálos emlékhelyen
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Vallás és erdő
– Úti célok: a bakonyi Gyilkos-tó és a Lujza-majori halastó
– Téli csend és titokzatosság

 

Ünnepi készülődés – tűzveszély a konyhában

Korábbi adásunkban említést tettünk arról, mi a teendő, ha egy erdei környezetben, emberi gondatlanságból tűz üt ki, illetve hogyan előzhetjük meg mindezt. Most azonban, a közelgő karácsonyi ünnepnapok kapcsán, arról ejtünk szót, hogyan előzzük meg otthonunkban, a konyhánkban előforduló tűzveszélyes helyzeteket. Ebben az időszakban az átlagosnál sokkal többet tartózkodunk a konyhában és több időt szánunk az ünnepi étkek elkészítésére is. Az igyekezet sokszor kapkodásba csaphat át és ekkor beüthet a baj! Ennek kivédésére ad most tanácsot aktív önkéntesünk, Pesti Balázs, aki a kaposvári tűzoltóknál tett látogatást.

Lelki feltöltődés a Salföldi pálos emlékhelyen

Ha megérkezik majd a Karácsony, eljön az az idő is, amikor azt érezzük, lelkünknek szüksége lehet egy kis megnyugvásra. Ennek előfutáraként tegyünk most egy késő őszi sétát a Salföldi pálos kolostorrom több száz éves falai között, hogy megismerhessük annak történelmét és jelenét.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Vallás és erdő

Az erdőnek és isteneinek a régi természeti vallásokban nagy szerepe volt. Mai napig szorosan összekapcsolható a természet tisztasága és a hit erkölcsi tanítása. Az erdő a természet zöld temploma.

Úti célok: a bakonyi Gyilkos-tó és a Lujza-majori halastó

Hazánk erdeiben számtalan csodás hely várja a természetkedvelőket, ahova érdemes egy jó kis túrát tervezni. Most ezekből ajánlunk kettőt. Elsőként a Bakony egy titokzatos részére látogatunk el, a hubertlaki Gyilkos-tóhoz. Ezt követően pedig egy jóval nagyobb, szintén víz közeli  helyszínt tekintünk meg, méghozzá a lovasberényi Lujza-majori tó festői vidékét.

Téli csend és titokzatosság

Télen már nincs földi válasz a Nap igyekezetére. Nem kelnek színes kavalkádra virágok és levelek, nem ragyog vissza a táj.  A varázslat csak fentről és csak addig érkezik, amíg akadálytalan a fény útja. Hiábavalóság, visszhang nélküli hangverseny, néhány perc Nyár-illúzió – és vége.

 

Premier műsorunkat 2020. december 19-én, szombaton 12 óra 25 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!