M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/46. adás – 2020.12.12. szombat 12:25

– A halgazdálkodás mestersége – a tótól a tányérig
– Kora őszi visszatekintés – erdei koncert Gyulán
– Szakács Zoltán – a Helice lövészverseny magyar bajnoka
– A jó vadászkutya titka – a kinológia fontossága
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Lovak az erdőben
– Vaddisznók búgása az erdő rejtekén

 

A halgazdálkodás mestersége – a tótól a tányérig

Közeledik az év vége, nemsokára itt a Karácsony! Az ünnepi vacsora egyik fontos eleme – nálunk magyaroknál – a hal, amely halászlé, sült hal, vagy esetleg rántott hal formájában kerül az ünnepi asztalra. Ennek megfelelően önkéntes rovatunk következő epizódjában újabb vizekre evezünk… ezúttal szó szerint! Önkéntesünk, Balázs ez alkalommal egy olyan vidéki gazdálkodó családhoz látogat el, mely nemzedékek óta azon fáradozik, hogy egészséges hal kerüljön minden hazai asztalra. Természetesen, a halállomány gondozása, etetése nem egyszerű feladat, azonban gumicsizmába bújt önkéntesünknek ez sem jelenthet gondot.

Kora őszi visszatekintés – erdei koncert Gyulán

A decemberi ködös, hideg időjárás viszonyai alatt utazzunk egy kicsit vissza, egy kora őszi, szívderítő zenei élményhez. A Muzsikál az Erdő lombok alatt megrendezett koncertjének Gyula – Városerdő szolgált helyszínéül. Talán azt hihetnénk, hogy a zárt koncerttermet maguk mögött hagyó zenészek számára idegen az erdei környezet, valójában a fúvósokhoz sokkal közelebb áll a természet, mint gondolnánk.

Szakács Zoltán – a Helice lövészverseny magyar bajnoka

A helice (helisz) lövészverseny, mint sportág, az 1960-as években, Belgiumból indult útjára az élő galambra való lövészet alternatívájaként. Az Esztergomban megrendezett 52. Helice Európa-bajnokságon nem akármilyen sikert ért el egy hazai versenyző. Ifj. Szakács Zoltán az open kategória Európa-bajnoka lett, aki a 30 korongos alapversenyt mindössze 1 hibával teljesítette. A sportág történetében először állhatott magyar sportoló a dobogó tetejére.

A jó vadászkutya titka – a kinológia fontossága

A vadászok gyakran veszik igénybe kutyák segítségét. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták a leghatékonyabbak. A kinológia – többek között – ezen kutyafajták fejlődésével, valamint vadászatra alkalmas képességeivel foglalkozik.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Lovak az erdőben

Magyarországon mind nagyobb teret hódít a természetközeli erdőgazdálkodás. A fákat egyenként vagy csoportonként vágják ki, melyek elvontatásához a modern gépek alkalmatlanok. Ilyenkor hívják segítségül a lovakat.

Vaddisznók búgása az erdő rejtekén

Bár december elejére a szarvasféléknél, sőt  muflonoknál is bőven véget ért már a párzási időszak, az erdő nem marad események nélkül, hiszen mai kisfilmünk főszereplői, a vaddisznók épp novemberben és december elején látnak neki a következő generáció előkészítésének. Ezt az időszakot búgásnak nevezzük, s nemcsak onnan ismerhető fel, hogy ilyenkor kifejezetten nagyobbak a kondák, elvégre az idősebb, úgynevezett  remetekanok is csatlakoznak a formációkhoz.

 

Premier műsorunkat 2020. december 12-én, szombaton 12 óra 25 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!